merkurusz Creative Commons License 2018.06.02 -2 3 35305

Attól is függ honnan indulsz. Egy régi topiktárs útvonalát bemásolom, ne keljen keresgetned. Lajoska pedig remélem nem haragszik meg rám érte, várom is jelentkezését, és másokét is  mivel mi is indulunk hamarosan és kellenének az új infók.

 

 

 

 

Montenegróba utazóknak! Elsősorban azoknak akik a Budapest és a Duna észak-déli vonalától keletebbről indulnak, tehát a Duna-Tisza köze, ill. a Tiszántúlról.... Évek óta használom ezt az útvonalat, és minden évben újra és újra bemásolom a szöveget, így teszek most is magamat idézem....

 

"Már annyiszor leírtam, hogy....    aki ennél gyorsabb (nem rövidebb.... mert a rövidebb sokszor hosszabb....) lejutást tud, annak én fizetek! Bemásolom újra és újra és várom a jelentkezőket a fizetésért.... Mindenki Belgrádtól fél, hogy nagyváros és majd eltévednek.... "CACAK" tábla! nem lehet eltéveszteni.... Kb.: 3X lesz kiírva.....Belgrád közelében !!! Nem kell számokat nézni csak betűket! Nem érdemes továbbmenni a pályán Nis felé, mert a pálya megszakad Belgrádban és amíg kijut az ember fia odáig, hogy kimenjen a pályára, majd később kijöjjön onnan Cacak felé, addig már félúton vagy a cél felé....

 

Útvonal Röszkétől Montenegró tengerpartjára

Röszke határkirendeltség információs telefonszáma: +3662573851 0-24-ig.

Határátlépés után autópálya Belgrádig, egy helyen kell fizetni,  kb. 2.5 Euró. Érdemes bankkártyával fizetni… (olcsóbb…)

Viszonylag jó lehet haladni a pályán 120 km/h a megengedett, de a korlátozásokat érdemes betartani, mert mérnek és büntetnek…

Belgrád környékére érve, egyetlen táblát kell figyelni „ CACAK” felé…. Jól láthatóan többször is jelzik ezt a belgrádi elkerülőt. Ez az út kivezet arra az útra amely Montenegró felé megy.

Röszke- Belgrád  kb. 210 km    2 óra 15 perc

Belgrád- Cacak  kb. 140 km   2 óra   Az idéntől egy új autópálya szakasz épült útközben Ljigtől Cacakig, ez az általam írt 2 órás utat kb. 20-25 perccel rövidíti….

Cacak- Uzice kb. 60 km   50 perc

Uzice- Nova Varos- Pripolje- Brodarevo  kb. 110 km  1 óra 40 perc

Brodarevo az utolsó szerb település a határ előtt…  A határ montenegrói oldalán kérhetik a „Nemzetközi Zöldkártya”-t…

Brodarevo-Határállomás- Bijelo Polje (első montenegrói település) kb. 25 km  30 perc… esetleg a határállomáson várakozás 10-20 perc is lehet…

Bijelo Polje- Mojkovac  kb. 30 km 25-30 perc

Mojkovac- Podgorica (főváros)  kb. 95 km  1 óra 40 perc

Podgorica- Sutomore (tengerpart) kb. 35- 40 km  30 perc                        Podgoricából a tengerpartot Sutomorét egy alagúton (SOZINA) (2,5 Euro) lehet leggyorsabban elérni,  a főváros elhagyása után nemsokkal a Skadar tó után fénytábla mutatja az utat Bar felé ez vezet az alagúton át.

Ha viszont egy csodát akar látni az ember, akkor inkább nem elfordulni Bar felé az alagúton át, hanem egyenesen Petrovác felé a hegyen megközelíteni a tengert… Egy nem túl erős szerpentines út holdpontján olyan kilátás jön a tengerre ami szinte páratlan szépségű. Kb. 10-15 perccel hosszabb a menetidő, de megéri…..

A két út választása (  az alagút, vagy a szerpentin??? ) az is befolyásolja, hogy hol akar letelepedni a tengerparton… Az alaguton át érdemes, ha valaki Canj-ba Sutomoréba, Bar-ba, vagy délebbre Ulcinj-ba utazik…

Ha viszont Petrovácra vagy nyugatabbra Budva, vagy Tivát esetleg Kotor, vagy Herceg-Novi felé, akkor a szerpentin….

És most jön a „harmadik” (köztes) megoldás…. ha valaki gyorsabban akar leérni 10-20 perccel Petrovácra, vagy tovább Budva felé, akkor használja az alagutat és akkor a tengerparton teszi meg az utat miután kiért az alagútból…

Többéves tapasztalat után jómagam inkább Petrováctól Budva felé szeretek megszállni, de, ha valaki nagyon homos partot kíván, akkor Ulcinj felé tartson.

 

Az út összesen Röszkétől a „tengerpartig”…. kb. 700 km ami átlagosan 11 óra alatt lehet megtenni…. Az útminőség általában jónak mondható, de rendkívül zsúfolt, főleg hétvégén…"

 

Podgoricából  Budvába vagy Kotor felé van egy másik út is, Cetinjén át.  Szerintem az lassabb és nehezebb mint a Sozina alagúton át, majd a  tengerparton tovább Budván át és Tivátnál az alagúton be Kotorba….

Előzmény: Hopacsek (35304)