Törölt nick Creative Commons License 2018.05.27 0 0 8670

Van olyan tiltott kód, ami JAM, tehát megállítja a procit.

Ezeket az IRQ sem zökkenti ki, de mintha a reset-en kívül néhányból az NMI kilépne.

 

Más processzorokon meg tervezetten van HALT, ha arra ráfut megáll. 6502-n a JAM kódok mindegyike egyfajta HALT (HLT) és kész.

 

Ezt kevered itt (direkt?) az összes tiltott kóddal, amiknek semmi "bajuk" ugyanúgy utasítások, a 6502belső működésmódjából következően léteznek, és pont ez a működés garantálja azt is, hogy a lekevésbé sem instabilak, a processzor egyszerű felépítésének melléktermékei.

 

( mivel az utasításkód részben közvetlenül vezérli a végrehajtást, szükségszerűen akadnak utasítások, amik furcsa dolgokat tesznek, mert többminden akar működni egyszerre)

 

Ha egy program determinisztikus működése megszakad, -bármely processzoron- megsérül, úgyis "lefagy" a felhasználó szemszögéből, mert olyan memória és regiszter és veremállapotokat hoz létre a hiba, ami akkor sem lesz nomrális futás többet, ha újra "legális helyre" kerül a végrehajtás.

 

Teljesen mindegy egy programhiba esetén, hogy a processzor HLTre fut-e, és megáll, vagy csak valami zavaros kódot hajt végre folyton, amiből programfelülítás, veremkatasztrófa, és végül mindig egy a program normális működésén kívül eső végtelen ciklus lesz.

 

Léteznek assemblerek és monitorok, amik ismerik a tiltott kódokat, sőt szerintem amit ma használnak feltehetően mindegyik ismeri.

 

 

Előzmény: Kováccss (8665)