gaunt Creative Commons License 2018.05.26 0 0 24781

Jobb páncélzat, jobb parancsnoki kupola, jobb löveg, jobb rádió.

 

A harckocsitest páncélzata nem változott. A torony kicsit erősebb lett. Na és? Megvédte a 88-astól? A Párduc 75-ösétől? A Panzer IV, StuG III 75-ösétől? Határozottan nem. Előrelépés = 0

Jobb löveg... Kétségtelen. De ért valamit a Tigris és a Párduc ellen? Nem! Előrelépés = 0 (csak halkan megjegyzem, a 85mm-es löveggel sikerült a T-34-nek a Panzer IV-et és StuG III-t utolérnie páncélátütés terén. A 85-ös teljesítménye hajszálra megegyezett a jóval kissebb, könnyebb és pontosabb 75/L48-al. Nagy dicsőség...)

Parancsnoki kupola és a rádió, az oké, valamit javított. Attól függetlenül odabent még mindig katasztrofális körülmények uralkodtak, rá is nyomta a bélyegét a jármű teljesítményére a harcban.

 

Az egy dolog, hogy megnyerték a háborút a T-34-el. De ez nem jelenti azt, hogy egy jó harceszköz lett volna. A 34-es tökéletes illusztrációja annak az embertelen rezsimnek, ahol az élet gyakorlatilag semmit nem számított. Nem tudom hány harckocsizó halt meg T-34-ben, de ha nem volt 100.000, akkor egy sem. Ez minden, csak nem egy hatékony harceszköz. Összehasonlításképp, a "Tommy kuktának" csúfolt Sherman tervezői tökéletesen figyelembe vették, hogy ezzel emberek fognak harcolni, és mindent megtettek, hogy ergonomikus és biztonságos legyen a jármű. Az amerikai hadseregben kevesebb mint 2000 ember halt meg Sherman-ban az egész háború alatt!

Előzmény: Hehe164 (24772)