Törölt nick Creative Commons License 2018.05.25 -2 0 topiknyitó

 

Az elsö tema a következö amivel a topikot nyitom:

A 2. Vh topikban a következö bejegyzestartalmak  szerepel 1942. junius 1-re >




http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147644391&t=9019257

 


Az oroszok folyamatosan szorgalmaztak a II. Front megnyitasat kezdve 41 vegetol egeszen a D day ig bezarolag. Roosevelt a kerest nagyon komolyan vette es mar 42 tavaszan utasitotta a csapatat hogy kezdjek el a II front megnyitasanak elokeszuleteit.  42 Junius 01 en Molotovnak kuldott szemelyes uzeneteben kozolte hogy a tervezett 4.1 milli tonna LL szallitast lecsokkentik 2.5 milliora mert elkezdik a felkeszulest a fegyverek hadianyag atszallitasat az Atlanti oceanon hogy a leghamarabb megnyithassak a II. frontot. FDR ezt ugy mondta Molotovnak hogy arra szamitott hogy az tularado orommel fogja fogadni mivel az oroszok ezzel ragtak a fulet folyamatosan. Azonban Molotov kozolte ( miutan beszelt Sztalinnal ) hogy ezt semmikeppen nem engedhetik meg mivel a folyamatban levo es tervezett szallitasok nelkul leallnak az orosz gyarak ( kulon kiemelte a femszallitasokat a harcjarmuvekhez repulokhoz valamint a vasuti anyagok sinek szallitasat ) es ez konyen ahoz vezethet hogy oroszorszag nem bir ellenallni a naciknak.
Igy abban maradtak hogy az LL szallitasok maradnak es a masodik front most meg sem annyira fontos.
Előzmény: Töck Jenő (25503)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147644631&t=9019257

Csak mert pl ez a FDR Molotov uzenetvaltas sem jelent meg magyarul soha ugyanakkor angol nyelvteruleten ez "agyonismert" dolog. Marpedig igencsak idezojelbe teszi az oroszok masodik fronttal kapcsolatos allitasait .
Előzmény: Töck Jenő (25505)

 

 



A fenti tartalmakhoz a következö  alap eszreveteleket tennem:

 


- Roosevelt 1942. junius 01-en nem küldött a fenti  bejegyzesben emlitett temaban Molotovnak „üzenet“-et, hanem szemelyesen beszelt Molotovval az Egyesült Allamokban.
Vagyis a temat nem egy üzengetes alltal targyaltak, hanem szemelyes talakozo soran. (Mind ket oldalrol ezt protokollok tanusitjak, de ezek tartalmara kesöbb konkretan raterek forras megjelölessel is.)

 

- a többi egy kicsit zavarosnak tünik nekem abban a viszonylatban, hogy itt a tartalommal az lenne allitva es igazolva, indokolva,  hogy a Szovjetunio döntese alapjan nem került sor egy 2. front megnyitasara Europaban 1942. junius 01-et követöen.

 

 

Ez nem igy van, legalabb is dokumentumok ezt  az allitast nem tamasszak igy ala.

 

(Azzal most nem foglalkozom hogy az europai 2. front megnyitasat a szovjetek meddig reklamaltak, vagyis  az allitas szerint  az un „D day“-ig,  ez nem stimmel hiszen a 2. europai front a 43-as sziciliai partraszallasal majd az azt követö olaszorszagi hadmüveletekkel meg lett nyitva, a D day meg 44 nyaran volt ugye.)

 


Mar elkezdtem kimunkalni -es majdnem megvagyok-  az 1941-es ev  utolso harmadanak az esemenyeitöl kezdve egeszen a 42-es ev vegeig törtenteket, melyek valamilyen modon a temahoz -tehat hogy 42. nyaran, egeszen pontosan a bejegyzes tartalom szerint 1942, junius 1-et követöen (de veszem az intervallumot 10 nappal, mert allitva van hogy Molotov Sztalinnal beszelt Roosevelt un „üzen"-ete  utan, tehat a szüken vett tol-ig hatar itt 1941. junius 1 es junius 11-e között van) kapcsolodnak abban a kontextusban, hogy   miert nem lett  valojaban az USA-tol/Roosevelttöl az europai 2. front megnyitva az allitolagos 1942. junius 01-i un Stichtagtol 1942 evben, es mik voltak az indokok/esemenyek/befolyast gyakorlo elemek stb-k  ehhez.

 

Folyamatosan teszem az anyagot be, par ora türelem meg amig kompletten lezarom.

 

Szivesen veszek majd eszreveteleket.