[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.05.25 0 0 147

Nem újabb variáció Várdai Istvántól, hogy Fejérvári Zoltánnal kamarázik, hanem csak egy újabb eseménye eddigi nagy(szerű) fellépéseiknek. Az alábbi pedig a legújabbról szól.

.

Az Alsó-Ausztriai Ybbs melletti Waidhofenben lévő Rotschild Kastély a helyszíne a 2018. április 8. és június 17. közötti zenei fesztiválnak, amelynek elnevezése a "Halhatatlan Kedves", persze Beethoven (kedvesé)re utalva. Ezen az eseménysorozaton koncertezett Várdai és Fejérvári május 20-án a kastély különleges kialakítású és rendkívüli akusztikával rendelkező Kristálytermében. A képek alapján talán százhúsz hallgató fér el a teremben. A fenti linken bő előzetest lehet olvasni róluk és a koncertjükről is. Az egyik képen a kastély is látható kívülről.

 

A Waidhofeni Hangház

Felállva éljenezte meg a közönség a kristálytermi koncerten Várdai Istvánt és Fejérvári Zoltánt, akik Beethoven, Manuel de Falla, Rahmanyinov és Sosztakovics műveinek osztályon felüli előadásával lelkesítették fel a Hangház közönségét. (Leo Lugmayr képes beszámolója)
A csellista Várdai és a zongorista Fejérvári vasárnap esti koncetje felejthetetlen volt. Az intendáns Thomas Bieber elképzelése, hogy a klasszikus zene feltörekvő csillagjainak rendszeresen teret adjanak a waidenhofeni Hangházban, megőrzendő a fellépők művészetének titkait.

Megállapíthatom, hogy az előadás Várdai Stradivari hangszerével (az 1673-ban épített legendás Ex Du Pré-Harrell" csellóval) grandiózus volt. Zseniális volt a szintén magyar Fejérvári Zoltán, aki a Bösendorfer zongorán végig igen érzékeny partnere volt Várdainak.

Műsoruk a következő volt

Beethoven: Fisz-dúr zongoraszonáta No.24, Op.78
Manuel de Falla: Hét spanyol népdal
Beethoven: Hét változat Mozart Varázsfuvolájának I. felvonásából "a szerelmes férfiakról" szóló ismert témájára; „Bei Männern, welche Liebe fühlen“ WoO 46

A szünet után

Rachmaninov: Vocalise
Sosztakovics: d-moll cselló-zongora szonátája, Op.40
Ezekhez Várdai kicserélte a karbon-vonót egy fából készültre, ezáltal még elmélyültebb és melegebb lett a hangzás.

A két művészt felállva tapsolta meg a lelkes közönség, nem engedve ráadás nélküli távozásukat és így Robert Schumann Esti dalát is meghallgathatták.

Vigasz a koncerten részt nem vetteknek, hogy a hangversenyt felvették, és az ORF/Ö1

június 5-én (kedden) 14.05-ös kezdettel le fogja adni.

.
A de Falla népdalváltozatok a Hungarotonnál Juleien Quentinnel felvett Éneklő Cselló című lemezen is meghallgathatók, de még a közel 50 évvel fiatalabb Montagnana csellóval.

.

A feltehetően a halhatatlan kedvesnek nevezhető Brunszvik "Teréz"-nek ajánlott fisz-dúr Beethoven-szonáta 1809-ből való, amit az itthon is ismert kiváló Richard Goode 25 éves játékával hallhatunk innen.

.

.

Egyébként Fejérvári az idei Kaposfesten is fellép Várdaival, Barátival és másokkal Bartók-zongoraötösében (augusztus 13-án), majd Barátival és az éppen harminc múlt Camille Thomas francia-belga csellista hölggyel Brahms H-dúr zongoratriójában szerepel. Várdaival pedig jövő év május 19-én a németországi Julichben a fenti Mozart-változatok is műsorukon lesz.

.