[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.05.18 0 0 1959

Kicsit részletesebben számolt be az MTI az 1997. évi Erzsébet Királyné versenyről annak idején, mint megtudjuk Kristóf életrajzából a versenyen való szereplését.

.

Hegedű a hegedűsnek

Brüsszeli
hegedűkészítő mesterek a 20 éves magyar Baráti Kristófnak, az Erzsébet Királyné Díj komolyzenei előadói verseny harmadik helyezettjének ajánlották fel külön erre az alkalomra készített, egyedi hangszerüket. Baráti - a június elején befejeződött, négyhetes verseny első két helyezettjével közösen - a brüsszeli Szépművészeti Múzeum hatalmas színháztermében adott gálakoncertet, amelynek végén a szerdai Le Soir beszámolója szerint a nézők állva ünnepelték a fiatal magyar művészt.
Baráti
az évente megrendezésre kerülő, rangos nemzetközi verseny „Benjáminja”, és egyúttal sokak szerint hosszú időn át az egyik titkos favoritja is volt. A zsűri - amelyben Yehudi Menuhin is helyet foglalt - végül a dán Nikolaj Znaidert jelentette be a fődíjra, míg a magyar vésznek a harmadik díj, az Európai Unió különdíja, valamint a tévénézők telefonon leadott szavazatai alapján a közönségdíj jutott. Ez utóbbit általános megítélés szerint mindenekelőtt Beethoven hegedűversenyének emlékezetes előadásával nyerte el, amelyről a szerdai Le Soir még hetekkel később is meleg szavakkal emlékezett meg, s amely rákerült a versenyről hagyományos módon kiadott három korongból álló CD-re
is.

.

.

A verseny után 20 évvel Baráti is beszámolt kapcsolódó emlékeiről, és hasonlót idéztem is már, bár a Beethoven-hegedűverseny döntőbeli előadása sajnos már nem érhető el.

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=Alcatraz&aq_cre=0&user_id=&topic_id=9224323&forum_id=9222872&aq_ext=0&t=9224323

Előzmény: [fidelio] mindegy (1958)