akárkibárki Creative Commons License 2018.05.17 0 2 17522

Úgy tűnik egy izraeli mászó tovább ment.Úgy látszik,hogy rosszul döntött.

 

Varga Csaba biztonságban visszaért az alaptáborba - egy izraeli mászó pedig 8300 méteren bajba jutott

Varga Csaba a tegnapi napon sikeresen, épségben leért a himalájai Kancsendzönga alaptáborába. Onnan az éjjel folyamán, fényességet láttak a csúcs közeléből, ami láthatóan nem mozgott egyik irányba sem. Mivel nem tudták azonosítani a fény forrását, egy serpa mászó ma oxigénpalackkal felment oda. Nagyjából 1 órája derült ki, hogy az izraeli hegymászó, Nadav Ben Yehuda fejlámpájának a fénye látszódott odalentről. Az izraeli mászó, a többiekkel ellentétben, az életveszélyes hideg ellenére folytatta a csúcsmászást a tegnapi napon, pótlólagos oxigén használata nélkül.

Még nem tudni, hogy sikerült-e a csúcsot elérnie. Az biztos, hogy kb. 8300 méteren elakadt, nagyjából azon a helyen, ahol Erőss Zsolt is 5 évvel ezelőtt.
A mászó vitt magával egy biztonsági oxigéntartályt, aminek használatával sikerült a rendkívüli hidegben egész éjjel életben maradnia, mivel a szervezete így képes volt a normális hőtermelésre.

A jelenlegi információink szerint fagyási sérülései vannak mindkét kezén és lábán, így önerőből nem képes lejönni a hegyről. Varga Csaba elmondása szerint, ma egy serpa mentő felment hozzá. Nadav beszélt az alaptáboriakkal is, a helyzethez képest elfogadható állapotban van. A mentési folyamatok elindultak, reméljük minél hamarabb sikerül Nadavot lehozni a kritikus magasságból. A mentést nehezíti a rendkívül veszélyes terep. A helikopteres kiemelés maximum 6000 méteres magasságban lehetséges, de ez függ a terepviszonyoktól és az időjárástól is.

Nadav nem ismeretlen a magyar magashegyi mászók előtt, hiszen 2016-ban, több hegymászó társaságában, köztük Klein Dáviddal mászta meg a Himalája egyik legveszélyesebbnek tartott hegyét, az Annapurnát (8091 m), pótlólagos oxigén használata nélkül.

A jelenlegi helyzet nehéz, szorítunk Nadavnak, hogy kitartson és bízunk a sikeres mentés végrehajtásában!

 

https://www.facebook.com/KalifaPage/?hc_ref=ARTlUeUGa-JsGEdaYZ2F4HfLzTX04cLiMKoraFDlcjC02DAp8OLZ5yyAxsLaQhSgEpE&fref=nf

Előzmény: badile (17521)