carlos80 Creative Commons License 2018.05.07 -1 0 6292

Kedves W.L.!

 

Az útvonalat nagyjából én raktam össze. A Padangi kitérőt nem kell figyelembe venni, mert az Malajzia (Cameron-magasföld, ott lesz egy versenyünk, ezért az fix.)

 

Bukit Lawangot csak bemelegítésnek szántunk volna, de mivel elég turistás, ezért kihagyható szerintem is.

A főbb sarokpontok a vulkánok, és a hozzájuk kapcsolódó képződmények (hőforrások), vízesések, érintetlen esőerdő és búvárkodásra alkalmas óceán volt. Kulturális szempontból inkább az érdekesebb falvak, mint a nagyvárosok érdekelnének.

 

Összesen 4 hetünk van Szumátrára, ami nem kevés, de a korábbi (Jáva) utazásunkkal ellentétben nem szeretnénk nagyon feszített programot, mert akkor nagyon sokat utaztunk.

 

Medanig van meg a jegyünk, tehát onnan bármerre kezdhetünk. A szempont az volt, hogy déli irányba haladva, megkerülve a sziget középső gerincét, északon a Pulau Weh tengeri parknál végezzünk.

 

Így az alábbi helyeket fűztük fel: Medan-Berastagi: itt a Sibolangit vízesés, Lingga falu és a Sibayak. Majd Saribudulok, ahol: Sipiso piso vízesés, Sipholon hőforrás, Tinggi Raja hőforrás.

 

Innen folytathatnánk délre a Kerinci felé, amit néztem is, és nagyon tetszik, csak azt nem tudom, hogy kivitelezhető-e. Egyrészt 5-6 nap a kráter megmászása, ami 3800 m magas, másrészt valószínűleg a felső része elég nehezen járható. Emiatt kérdéses, hogy érdemes-e nekivágni?

 

Az eredeti terv szerint a Toba-tótól visszafordulnánk, és Ketambe-ba utaznánk, ahol egy hosszabb 4-5 napos túrát tervezünk. Ezzel kapcsolatban már próbáltam egyeztetni egy helyi vezetővel, aki hármunkat napi 900 ezer IDR-ért vinne be. A költségek a tájékoztatója szerint mindent tartalmaznak. Elég jól beszél angolul, ami előny a mi nagyon alap indonéz tudásunk mellett. Eddig nem csalódtunk sehol az indonézekben. Mivel csak hivatalos guide vihet be, gondolom, hogy nem ámokfutót fogunk ki, de ha van esetleg javaslatod, örömmel vesszük és én is el tudom küldeni az ajánlatát.

 

A dzsungelben nálunk az a fő szempont, hogy rajtunk kívül csak az élő természet legyen, emiatt is jegelnénk Bukit Lawangot. Mivel főként rovarászunk, nálunk nem feltétlenül az orángutánok a fő fókusz, de persze nagyon szeretnénk látni.

 

Az utolsó helyszíne a Weh szigetek, ahol búvárkodni szeretnénk, és a teknős mentő állomást megnézni, ha van rá lehetőség (elvileg van), akkor pár napot önkéntesként dolgozni. Itt csak a Gunung Berapi Jaboi vulkánt néztük, mint látnivalót. Búvárkodni persze olyan helyen szeretnénk, ahol szép a korall és gazdag az élővilág is.

 

Minden javaslatot örömmel vennék tőled és persze másoktól is az útvonallal kapcsolatban, és persze, ha ismersz még helyszíneket, amiket érdemes megtekinteni, azokat is várjuk.

 

Köszönöm a segítséget.

 

Üdvözlettel,

 

Karlowits-Juhász Tamás

Előzmény: W.L. (6291)