Lord Kacor Creative Commons License 2018.05.02 0 1 52734

Sziasztok!

"Megint (majdnem) egy évvel öregebb lett(em), s bölcsebb is talán...!"

Ultrakék Trail Börzsöny
Katalinpuszta-Nagymaros az OKT vonalán, 55 km, 1880m D+;
6:52:33 absz. 17, ffi 15. hely.

Tavalyi első evör terepultrácskám annyira szenvedős lett, hogy beneveztem az UKT-ra, pszichés megerősítési, egyúttal meg persze "haladás-felmérési" célzattal. 
Vacilláltam, hogy a Pilisen vegyek-e revansot, de a triatlon középtáv ob versenykiírása (máj. 26.) végül eldöntötte, hogy a 20-ai UTH helyett mást kell keresnem, mert regenerálódni kevés lenne ez az idő.

Az UKT Börzsöny adta magát, a táv kb. egyezik és szintben is hasonló (bár mint arra rájöüttem közben, azért a szinteloszlás milyensége sem kihagyandó tényező egy terepfutásnál :) ). Április elején Balatonudvariban futottam egy 25-öst (megnyertem, bár ehhez az egyértelmű favorit hibája is kellett, és nagyon sok szint sem volt benne, csak 450 m), 4:44-es átlaggal, szép pulzuson. Meg Ráckevén PR maratont mentem aszfalton (3:25, persze sehol sincs a nagyokhoz, de nekem 5 perc javulás ez novemberhez képest) - szóval úgy éreztem, jó a forma...

A rajtba családdal érkeztem 29-én reggel. Nem szoktak versenyre kísérni, de kicsilányom kitalálta, hogy járjuk le szép lassan az OKT-t családilag, így adta magát, hogy míg én lefutom a versenyt, ők Nógrád vá.-tól visszairányban lejárják a szakaszt és legalább áthozzák majd a kocsit Nagymarosra, a célba.

A nejem és a nagyobbik lányom nagyon nem szereti a versenyek hangulatát (fiamnak full mindegy, a kicsi mondjuk jól elvan vele, de ő a kicsi, teszi amit anyukája mond :D ), és őszintén szólva engem is feszélyezett kicsit a jelenlétük (szeretek magammal foglalkozni ilyenkor), de mivel amúgy is ment a Volán járata Nógrádra, szépen elbúcsúztunk egymástól azzal, hogy ha minden jól alakul, Nógrád környékén még találkozunk úgyis egymással szemben... 

A versenyt az Ökofutás szervezte (Hegedűs Zsuzsa főnökletével), a startban nem volt semmi nagy faxni (ez nekem szimpatikus egyébként). Volt kis idétlenkedés pár futócimborával (nem sokakat ismerek, mert olykor vannak gátlásaim), aztán hajrá!



A fentiek szerint nézett ki a táv. A frissítőpontokból talán el tudtam volna viselni egyel többet is (főleg mert igen meleg volt és Kisinóc után sok volt a Napnak kitett rész), nem bántam meg, hogy a két fél literes kulacs mellé övön elvirttem a Compressport 6decisét is. Szinte minden elfogyott mindig a pontok közt (startból csak vízzel indultam, onnantól minden ponton egyik kulacsba iso-t kértem, a többibe vizet).

Garmin Fénix2-vel futok, a navigációt elindítottam a biztonság kedvéért (bár tudtam, hogy a Kék jól jelölt viszonylag), de gyakorlatilag 95%-ban a pulzus-képernyő volt kint az órán kizárólag... A terv az volt, hogy 150 alatt tartom (z3 156-tól indul nálam mostanában), mert ilyen távokat én igen ritkán futok (konkrétan évente ugye 1x :D ), másrészt nem jól tűröm a meleget sem (bár javulok e téren azért). A pulzusos terv jól sikerült egyébként, utólag a Strava-n is megnéztem, nagy kilengések nem voltak.

Frissítésre csak folyadékilag volt némi elképzelésem (lásd fent), High-5 zseléket tettem el, meg zabcsokit meg energiaszeletet meg egy kicsi szenyát. Másfél óránál (Nógrádnál), majd a Csóványos emelkedőjén, végül Kisinóci th előtt ettem egy-egy zselét, emellett a szendvics első felét Nógrád után egy emelkedőn, másik felét már a vége felé, a Julianus-toronyba baktattamban fogyasztottam el. is-ból ugye másfél l, vízből úgy 4-4,5 l ment le. KEVÉS VOLT. Talán a folyadék nem is, de a zselézést elb.sztam, ez egyértelmű. Hiába, hiányzik a rutin, meg hát ott volt a tavalyi rossz UTH_s tapasztalás, ahol f.stam többször is (bár a klóros csapvíztől, de tudatilag mégis mindig berzenkedek azóta is a zseléktől - ezen dolgoznom kell agyban, a triatlonhoz is muszáj lesz sűrítenem).

Onnan tudom, hogy kevés volt a frissítés, mert az NHH után elfogytam, önkínzó gondolataim támadtak, csipetnyi agresszív hullámvölgyekkel színesítve. Kóspallagon a ponton, egyes váltóban indult - oda kocsival "továbblőtt" - cimbik szerint nagyon szarul néztem ki. Ők a célban őszintén csodálkoztak az időmön, azt mondták, ahogy kinéztem ők arra számítottak hogy legyaloglom az egészet vagy kiszállok és visszafordulok. A pont után sok volt a gyaloglás már, ez tény, ott előzött meg a két első helyezett hölgy is.

Mindenesetre sokat tudtam tanulni erről az 50+-os műfajról megint, így összességében nagyon jó döntésnek érzem, hogy elindultam a versenyen. A pontok jól ellátottak voltak (NHH-t pl. a "Váci Jedik" vitték, Veriga tök aranyos volt, mindenkihez volt egy jó szava), a pontőrök készségesek, rutinosak és gyorsak.

A célban pedig végre Zoncsinak is be tudtam mutatkozni személyesen is...

Jövőre - hacsak valami triatlonos event át nem húzza megint - azt hiszem, visszatérek a Pilisbe, Csanyához. Az a 7ó30 perces tavalyi szenvedés a vasárnapi formámban szerintem majdnem egy óra mínusszal meglett volna... De mivel a "volna" nem értelmezhető a terepfutóversenyek kontextusában, hát muszáj leszek jövőre is bevállalni egy újabb ultrácskát. :)

Üdv,

kacorlord