[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.04.26 0 0 140

Jelentős és nagyon izgalmas hír, hogy 2018. október 1-jétől Várdai István vezeti a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem Cselló-tanszékét (Universität für Musik und darsetellende Kunst Wien).

Elődje Heinrich Schiff volt, de 2016. december 23-i halála óta csak most találták meg az új vezetőt, akit nagy számú kandidátus közül választott ki az egyetem rektori tanácsa.

Az 1951-es születésű Heinrich Schiff éppen egy generációval volt idősebb az 1985-as születésű Várdainál, és azt a tanszéket vezette 1997 óta, ahol Tobias Kühne tanítványaként végzett és éppen őt váltotta a tanszék élén. Utóbbi a Fritz Kreisler Intézet, a 3000 diákot oktató több mint 200 éves intézmény 24 intézetének egyike, a vonósok, gitárosok és hárfások képzésére. A tanszék egyik professzora éppen az a Reinhard Laczko, aki Várdai mestere volt ottani tanulmányai során. A tanszék másik oktatója (Stefan Kropfitsch) vezeti jelenleg az egész intézetet.

Várdai a budapesti (Mező László irányításával) és a bécsi tanulmányai után a Kronbergi Akadémián is tanult, Frans Helmersonnál, aki mellett aztán tanított is évekig sűrű koncertfellépései mellett. Kronbergből most bizonyára közelebb fog költözni, és kiváló oktatói vénája kiaknázása mellett továbbra is sokszor hallhatjuk majd itthon is.

Gratulálunk neki és mestereinek, impresszáriójának!