nagypapi Creative Commons License 2018.04.24 -14 1 65955

Annak, aki Lászlótanya felől megy Kassa felé. :-)

A kritikus rész Alsómislye és Lászlótanya (oh.) között van, ott nincs jelzés. Ráadásul jórészt erdőben halad, ahonnan nem látni tájékozódási pontot.

 

Nem vallási okból, de két nyáron, egy háromnapos és egy kétnapos túrával jártuk végig a Rákóczi-túrát, illetve a Szt. Erzsébet utat.

Utóbbinál is van "útlevél", ahol a megfelelő rovatokba lehet gyűjteni a pecséteket, de nincs jelvény vagy emléklap a teljesítés után.

Ez esetben teljesen reális megállapítás, hogy Füzér és Komlóska között rátelepült a zarándokút a P- jelzésre, sőt, Komlóska és Bodrogolaszi között a Z- -ra. Legtöbb helyen nincs is felfestve a rózsa-jel.

 

A zarándokutaknak szerintem van létjogosultságuk. Ha már a Szt. Erzsébet út szóba került, tavaly pünkösdkor a hírek szerint 49-en indultak neki. Szóval lehet, hogy nem járják annyian, mint egy-egy frekventáltabb turistajelzést, de egyszerre több tucat "túrázó" is lehet rajta, bizonyos időszakokban. 

Ráadásul sokan olyanok is elindulnak, akik egyébként ki sem mozdulnak a falujukból, de évente egyszer felkerekednek egy zarándoklatra. Így volt ez szokás évszázadokon keresztül. Mondjuk akkor még nem voltak felfestve a zarándokutak.

 

Sajnos nekem nincs sok időm többhetes túrákra vagy zarándoklatokra, de egy kétnapos Gyimesbükk-Csíksomlyó pünkösd előtti péntek-szombat nagyon ott van a bakancslistám elején...

Előzmény: garass (65948)