jazd Creative Commons License 2018.04.18 0 0 60225

Régi adósságot törlesztettem a hétvégén, két Balaton-felvidéki várrommal szemben. Az egyik, amely mellett már legalább tucatnyiszor elhaladtam autóval és motorral az elmúlt 20 évben, Hegyesd. Sőt Hegyesd várhegyének tövében éjszakáztam is sátorban 1996- nyarán, amikor a motoros haverokkal éppen erre túráztunk. A másik Zádorvár, igaz ennek nem jártam a közvetlen közelében.

A Veszprém-Tapolca főútról lekanyarodva, hamar elérjük a kicsiny Hegyesd települést. Ez bizony mindössze két sor ház az út két oldalán.

A falu közepe táján tábla jelzi,hogy balra le kell kanyarodnunk. Egy murvás út vezet kb 300 méter hosszan, amig a vár alatti kis pihenőhelyhez érkezünk. Itt van kihelyezett tájékoztató tábla, Asztalok,padok és egy esőbeálló is. Itt lehet leparkolni az autót.

Innen indul a kezdetben enyhén emelkedő erdei út, fel a várhegyre. Egy idő után egyre szuszogósabbra vált az ösvény. Feljebb érve kiépített fa korlát és fával megtámasztott föld lépcsők segítik az előrejutást. Viszonylag hamar fel lehet jutni a várig.

Először a valamikori kaputorony maradványa látható,sarkán hatalmas támpillérrel.Ezen áthaladva jól kivehetőek a valamikori kaputorony nyomvonala. A kaputorony után nem sokkal áll még a külső várfal egy nagyobb szakasza,de sajnos jócskán be van nőve növényzettel. Innen egyre szűkülő ösvény vezet felfelé csiga vonalban a felső vár sziklatömbjéhez.  Ennek az ösvénynek az északi végén még szintén vannak értékelhető várfal maradványok. Ezektől a falmaradványoktól szintén vezet lefelé egy másik gyalogösvény, ami igen meredek.

Nos itt állva a felső sziklatömb előtt kicsit vakaróztam, mert innen csak a szikla kitüremkedésekbe kapaszkodva lehet feljutni a hegycsúcsra,ami azért csak sikerült.

Fent csak egy minimális faldarabka jelzi,hogy itt egykor vár állott,meg a várat jelző kőtábla. A kis plató egy nagyobb szobányi méretű és ilyen körpanorámát még soha nem élvezhettem, ami természetes képződményen fogadott. Csúcs volt a szó szoros értelemben! Micsoda sasfészek állhatott itt a szirten! Kár,hogy ebből semmi nem maradt... Azonban mindenkinek ajánlanám,hogy látogassa meg Hegyesdet,mert a helyben, a kilátásban nem fog csalódni! Jól látható innen Csobánc és Szigliget is.