Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.04.15 0 1 60208

Szia! Végignéztem a túrázós filmedet, amelyből a Topik témakörébe vágó tornai várról írnék néhány mondatot. Csak nem bírom ki, hogy az általad "sáncként" jellemzett vaskos falú védőművet ne hívjam a tisztességes nevén: rondella {kerek bástya}. Ha hiszed, ha nem, én azon aludtam egy éjszakát réges-régen. Néha felébredtem, akkor kortyoltam egyet a sörömből, aztán néztem a csillagokat, amíg újra el nem aludtam. Akkor még abszolút, de nem foglalkoztak a várrommal, óriási bozót borította el. Tehát egyike vagyok az általad "várőrülteknek" nevezett embereknek, akik rengeteg időt, pénzt és energiát fordítanak a várak iránti szerelmük, akarom írni rajongásuk kielégítésére. 

 

Torna várát azért láthattad ilyen szépen kitisztított állapotban, mert már esztendők óta egy lelkes vármentőkből alakult helyi csoport vette pártfogásába. Megkezdték a műemlék területén a bozótirtást, igyekeznek felkutatni a megóvásának további lehetőségeit.

 

Honalapjuk:

 

http://castrumthorna.eu/hu/

 

Egyik tagjuk részletes beszámolója a tornai várról és az egyesület céljairól:

 

http://www.szadvar.hu/2017/12/varjaro-magazin-45-szam/

 

 

Kérdésem: jártál már a Tornától délnyugatra lévő Szögliget községében, az onnan kivezető Ménes-patak völgyében illetve a fölötte magasodó Szádvárban?

Előzmény: cobranco (60204)