Törölt nick Creative Commons License 2018.04.11 -1 0 28363

Én döntök, az én kockázatom, valóban, de szerintem ez a kockázat jelen esetben elég független tud lenni az egyes gyártóktól, sokszor tényleg szerencse dolga.

Ha valaki másra bíznám a döntést, hogy mit építsek be, amit utána én fogok használni, na az lenne az igazi kockázat.

Emlékszem a GPE tömítéses hibára, volt róla szó sokáig. A részletes beállítás megint csak hosszadalmas folyamat, függetlenül a megvásárolt terméktől, mert mindig a komplett rendszert kell beszabályozni.

Ehhez adott esetben nem mindig elég egy egységsugarú vásárló, vagy egy beüzemelő szaki. Ezt csak a rendszer használója, üzemeltetője tudja a saját igényeinek megfelelően optimalizálni, ha tudja, mihez nyúl.

Mint ismeretes, én mindig is az immergas fele húztam a nagy vízjáratos hőcserélője, és a viszonylag alacsony minimum teljesítménye miatt. Ész érvekkel meggyőzhető vagyok, és nem ragaszkodok a végletekig

a saját hülyeségemhez. Többen is megerősítették, hogy igen, jó kazán, igen az AlMgSi márpedig lukadásra hajlamos, bármennyire is saválló elméletben az az ötvözet.

Ami gyanítható, hogy a lukadás várhatóan a garancia letelte után következik be.

Ezért változtattam meg a döntést hosszas mérlegelés után az aristonra. Választhattam volna a baxit is, ha már inox hőcserélő, de racionális érvek szólnak az ariston mellett.

Kizárólag felületfűtésem lesz, abból viszont 27 kör a padlóban és a mennyezetben.

Hogy a szimpátiám és megérzéseim helyett reálisan (szándékosan nem objektívet írtam) próbáljak dönteni, csináltam magamnak egy szép nagy táblázatot,

és a különböző tulajdonságai szerint kapott pontszámokat mindegyik konkrét típus.

A listámat tekinthetjük abszolút szubjektívnek, mert mindenkinek fel kell állítania egy rangsort, hogy neki mi a legfontosabb, és mi kevésbe.

Szempontjaim ezek voltak:

- Minimum teljesítmény / moduláció

- Hőcserélő anyaga

- Garancia időtartama

- Szervizes közelsége

- Felhasználó által mennyire paraméterezhető

- Ebből adódóan a kezelőfelület mennyire felhasználóbarát

- vételár, szándékosan az utolsó helyen.

A fentiek függvényében a listát 4 termékre szűkítettem:

Immergas Victrix TT12X, az eddigi első jelölt

Baxi Luna platinum 1.12, az eddigi második jelölt

Vaillant ecoTEC Exclusive VU INT II 216/5-7 is felkreült a listára, illetve utolsóként jött az

Ariston Genus One System 12.

Itt mindjárt két nagy árkategória lett: Immergas / Ariston 260-290 e Ft, illetve a baxi / vaillant 440 e Ft.

Minimum teljesítmény:

1. Baxi                 1.2 kW / 1:10

2. Immergas        1.9 kW / 1:7

3. Vaillant            1.9 kW / 1:11         (névleges teljesítmény nem 12, hanem 21 kW, és a reklám itt is 1:13 modulációról beszél, de ha visszaosztom, az max 11)

4. Ariston             2.4 kW / 1:5

A rozsdamentes hőcserélők esetében (4-ből 3) nálam hátránnyal indul a régi konstrukciós giannoni, vagyis amiben kicsik a vízjáratok, és több, párhuzamosan kötött csőköteg van.

Ebben a sorrend tehát ez lett:

1. Ariston            1 tekercses, növelt vízjáratú inox

2. Immergas        AlMgSi ötvözet

3. Baxi                Több tekercses inox

4. Vaillant            Több tekercses inox

Garancia, sok magyarázatot nem igényel

1. Ariston             5 év a kazánra, 10 év a hőcserélőre

2. Immergas        5 év

3. Vaillant            2 év, van olyan bolt, ahol felárért hosszabbítható

4. Baxi                1+1 év

Szerviz elérhetősége:

1. Ariston

2. Immergas / Baxi

3. Vaillant

Menürendszer:

1. Ariston

2. Vaillant

3. Baxi

4. Immergas

Nem tudom, érdemes-e ennél tovább rágódnom a kazánválasztáson. Hogy jól döntöttem-e, ez úgyis csak évek múlva fog kiderülni.

Előzmény: Törölt nick (28360)