Sziasztok!
Komoly dilemma elé sikerült állítanom magam megint, mert nekem mindig muszáj folyton kazánokat böngészni, meg szakikat kérdezgetni :-)
Van-e bárkinek Ariston Genus One 12 kazánja esetleg? Ez a cucc kicsit felborította az eddig preferált sorrendemet.
A műszaki adatok esetében sajnos többször abba futottam, hogy nem egészen jön ki a matek. A baxi azt írja, hogy 1:10 moduláció, azaz 1.2 - 12 kW teljesítmény.
Igen, de ez csak 80/60 C° üzemre igaz. 50/30 C° esetén máris 2.2 kW lesz a minimum teljesítményem, csak ezt elfelejtik reklámozni, úgy kell kimazsolázni a prospektusokból.
Eddig az első két kazánt nézegettem, most meg már az aristont is. Kis összefoglaló következik.
Kazán Moduláció teljesítmény Garancia Hőcserélő Ár
Immergas Victrix TT12X ~1:7 1.9 - 12.3 kW 5 év AlMgSi ~260 000 Ft
Baxi Luna Platinum 1.12 ~1:10 1.2/2.2 - 12 kW 1+1 év Inox Giannoni ~440 000 Ft
Ariston Genus One system 12 ~1:10 2.5 -12 kW 5 év Inox, Xtratech ~295 000 Ft
Ha a katalógusokban szereplő modulációs tartományt nézem és a teljesítményeket, kicsit sántít a dolog.
1:10 moduláció esetén a 12 kW névleges teljesítményből nekem akkor is 1.2 kW jön ki. Ha nem annyi, az nem lehet 1:10.
Amit el tudok képzelni, hogy az egyes hőcserélő anyagok hőtechnikai jellemzői miatt tud minimális különbség lenni, ezt elfogadom.
Ha egy lépéssel hátrébb állok a puszta számolgatástól, és úgy nézem meg az adatokat, azért a 2.5 kW minimum teljesítmény sem tűnik rossznak. Az ariston most nagyon elgondolkodtatott.
Az az igazság, hogy a "klasszikus" giannoni hőcserélőket a szűk vízjáratok miatt nem preferálom, nálam ez a sor végére teszi az ilyen cuccot. Nos, pont ilyen van a baxiban.
A Viessman annak idején csinált egy jó hőcserélőt, hatalmas vízjáratokkal, rozsdamentes acélból, a minimum teljesítménnyel viszont csúnyán elvérzik az összes modellje.
Az immergas szimpi a minimum teljesítmény / árcédula aránnyal.
Az Ariston most belőtt a kettő közé. Elvileg több, mint duplájára növelték a vízjáratokat, de inox a hőcserélő --> jobb esélyekkel indul az élettartam versenyben,
baráti a minimum teljesítménye, tetszik az öt év garancia is. Az árcédula is baráti, bár a vásárlásnál az lesz az utolsó szempont.
Első szempont egy tartós, megbízható eszköz, széles modulációs tartomány, és a garancia sem mellékes.
Kazánokban kicsit jártasabb, fiatal szakival sikerült beszélgetnem, aki mindegyikkel foglalkozik, saját tapasztalata is van vele, és ő mondta, hogy az AlMgSi valóban hajlamos a lyukadásra,
de egyáltalán nem azért, amire én gondoltam.
Nem a fűtőköri korrózió és az alu alkálifémes tulajdonságai miatt, hanem a csövön jövő, majd elégetett gáz összetétele miatt. Aszongya, hogy az általa látott lukadások java a tűztér felől indul a vízjáratok irányába, mivel esetenként savasabb a kondenzátum kémhatása, mint a hőcserélő tervezett PH tartománya lenne, és ha megbomlik az oxidréteg a hőcserélőn, akkor pusztulásnak indul.
Az ugye nem meglepetés senkinek, hogy egy primer hőcserélő (vagy hétköznapi nevén kazántest) csere - típustól függetlenül - egy új készülék árának 70-75%-t lazán kiteszi.
Mi a véleményetek a fentiekről?
Amúgy mindegyik kazán okosítható, ha valakinek arra van igénye, engem ez a saját automatizálás miatt eléggé hidegen hagy. A kazán kijelzőinek az információtartalma / fejlettsége azért eléggé eltérő,
de ez sem igazán érdekel, mert ha jól teszi a dolgát, úgysem azt nézegetem.
Az én véleményem szerint akkor jó egy rendszer, ha úgy teszi a dolgát, hogy észre sem veszem a jelenlétét.