isabellee Creative Commons License 2018.03.27 -1 0 84739

Annak kell bizonyítani, aki pozitív egzisztenciális kijelentést tesz!

 

Szerintem mindenkinek kell bizonyitani, aki valamifele kijelentest tesz. Akar pozitiv, akar negativ a kijelentes.

Szerintem ezeket a negativ allitasokat is kell bizonyitani:

 

"Nem leteznek foldon kivuliek."

"Nem letezik a Foldon kivul elheto hely a vilagban."

"Nem letezik a feny sebessegnel nagyobb sebesseg."

 

Es mivel a fentieket kell bizonyitani - ez az elvart, akkor ezt is kell:

 

"Isten nem letezik."

 

Raadasul, az ateistaknak jobban kellene bizonyitani, ugyanis ti azt mondjatok, hogy nem a hit alapjan allltok, hanem termeszettudomanyos bizonyitas alapjan. Akkor viszont termeszettudomanyos alapon kellene bizonyitani, hogy "Isten nem letezik." (es ugyanigy, hogy "foldon kivuliek nem leteznek", "A Foldon kivul nincs elheto hely", stb.)

Be tudod termeszettudomanyos modszerekkel bizonyitani, hogy "Isten nem letezik"? (mint ahogy azt is be kellene, hogy a "foldonkivuliek nem leteznek" - annak, aki ezt allitja).

Mi nem tudjuk termeszettudomanyos modszerekkel bebizonyitani, hogy "Isten letezik" - de soha nem is allitottuk ezt. Azt allitjuk, hogy Isten lete a vilagbol es emberi eletunkbol kovetkezik. De mivel Istent nem latjuk az erzekszerveinkkel, ezert hiszunk.

 

1. Ha az istened kívül áll a természeten, akkor ebből az következik, hogy nem képes beavatkozni a természetbe, ergo: gyakorlati értelemben nem létezik a természeten belüli dolgok szempontjából.

 

Ez nem igaz. Bizonyos szempontbol a gyerekeinket "teremtjuk", es be tudunk avatkozni az eletukbe, akkor is, ha fizikailag nem vagyunk jelen, vagy ha esetleg mar nem elunk - a gondolataink, leveleink, elhangzott szavaink meg most is hathatnak a gyerekeinkre, es valosak lehetnek a szamukra.

 

2. Ha az istened képes beavatkozni a természetbe, akkor nem állhat a természet felett, akkor a része kell legyen, például az anyagi valóság egy természetes kiterjesztésében kell helyet foglalnia. Ergo: ezt a kiterjesztett természetet a természettudományok képesek vizsgálni.

 

Be tudok avatkozni a gyerekem eletebe. Megis kivul allok az o anyagi valosagan. Semmilyen szempontbol sem vagyok resze az anyagi valosaganak.

Előzmény: Elminster Aumar (84629)