Pompiere Creative Commons License 2018.03.23 0 2 39391

Ma reggel munka előtt tettem egy kört a vásárhelyi elkerülőn. Az Atevnél - a keleti csomópontnál - hajtottam fel az útra. Egyelőre nem volt nagy a forgalom.  Szeged felé egyáltalán nem volt senki az úton, végül a körhíd előtt került el egy másik autó. Szemben 37 járművet számoltam, amiben volt 12 kamion is. Az aszfalt minősége jó. Sehol sem éreztem, hogy nagyon rázna.  Néhány szakasztól eltekintve szalagkorlátok között kanyarog az út a viszonylag magas töltésre építés miatt. Az út mellett még természetesen dolgoznak. Sok helyen a tereprendezés folyik. A kerékpárút sincs még készen a körhídnál.

 

A körhíddal és az ott kialakított forgalmi renddel viszont már nem vagyok kibékülve. A körhíd lehajtóinak minősége hagy némi kívánni valót maga után. A dilatációs elemekkel nincs egy szintben az aszfalt. Ez leginkább a Vásárhely irányába vezető lehajtó "legalsó" dilatációjánál érezhető. Teljesen olyan az egész, mint egy "széttaposott" vasúti átjáróban, ahol a keréknyomokon kívül az aszfalt szinte rápördül a gumilapokra. Nagyot zökken az autó. Ne legyen igazam, de ez ugyan úgy fog járni, mint az algyői Tisza-híd hullámtéri szerkezeteinek dilatációi. A szintkülönbség miatt ott is állandóan kiverődött az aszfalt, hiába javították. Végül aztán megunták és más módon oldották meg a szerkezetek dilatálását.

 

A forgalmi rend sem az igazi és úgy tűnik, hogy nem csak nekem nem tetszik. Itt-ott az interneten, már mások is nemtetszésüket fejezték ki. Egészen pontosan arról van szó, hogy a szegedi oldalon mind a lehajtó, mind a felhajtó úgy van kialakítva, hogy a külső sávból és sávba lehet fel és lehajtani. Ez pedig azt jelenti, hogy Vásárhely felől és felé haladva, egyszer csak elfogy a külső sáv, ill. kanyarodó sávvá válik. Ezért itt - mindkét oldalon - az eddig 2x2-es út 2x1-re szűkül 70-es sebességkorlátozással. A vásárhelyi oldalon ezzel szemben olyan a kialakítás, hogy ott van gyorsítósáv és "felhajtó" sáv is. Ez azért is furcsa számomra mert ugyan a régi 47-es 472-es út lett, de ettől a nagyobb forgalom még ezen halad és nem az új úton. Kár, hogy így mesterségesen csökkentették az út áteresztő képességét. Pedig a Szeged felőli oldalon - szerintem - elegendő hely állt volna rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelő hosszúságban épülhessenek meg a kifogásolt sávok. (Strangerr, ha olvasod és van egy kis háttérinfód, mondd el légy szíves, hogy mi miatt lett ilyen a forgalmi rend!)

 

A körhídról szép a kilátás, de a felhajtásnál a tetején nem árt vigyázni. Itt nem lehet azt megcsinálni, mint egy átlagos körforgalomnál, hogy "átszáguldunk" rajta mert minden irány jól belátható. A magas hídszegélyre épített kétsoros szalagkorlát nem teszi átláthatóvá a körforgalmat. A személyautókat simán kitakarja. Megkockáztatom, hogy talán STOP táblákat is elbírt volna a felhajtóágak teteje. A táblázásban is látok egy kis következetlenséget. Az elkerülő két vége Hódmezővásárhely-kelet és Hódmezővásárhely-nyugat névre hallgat. A 45-ös útnál viszont a logikus Hódmezővásárhely-észak helyett csak egy duplakörös pötty van. 

 

Summa summarum, biztos vagyok benne, hogy az elkerülő jótékony hatással lesz Hódmezővásárhely közlekedésére. Mint ahogyan itt már írtam, azt kétlem, hogy a propaganda hírekben hangsúlyozott 15-20 ezres forgalmat leveszi a városról, mivel eddig sem volt ilyen mérvű.