advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.03.21 -1 3 322235

Az a helyzet, hogy a visszatérő koncepció tényleg nem új - az oroszok is kísérleteztek vele, és ugyebár valahol pont erről szólt a Shuttle is...

 

Musk nagy dobása az lenne, hogy ő ezt gazdaságossá tenné (majd elválik egyébként, hogy tényleg az lesz-e) - amihez viszont az irányítástechnika és informatika olyan fejlettségi szintje szükséges, ami csak most vált elérhetővé. Bármilyen meglepő, de azt az adott pontra precízen és "állva" leszálló hordozórakétát, amit úgy tűnik, tényleg össze tudtak hozni - azt nem is olyan régen, akár csak 25-30 évvel ezelőtt egyszerűen nem tudtuk volna megcsinálni, SEMENNYI PÉNZBŐL SEM. Nem állt rendelkezésre az a technológia, az az informatikai háttér, ami ehhez szükséges volt - és szerves fejlődés eredményeképpen ez mára jutott el erre a pontra.

 

Ettől egyébként én még ezt ténylegesen innovációnak tartom, már csak azért is, mert nincs benne az a nagy piaci cégek minden tevékenységét feltűnően átható "biztonsági játék", ami miatt ez utóbbiak teljesen járatlan utakra, komoly kockázatvállalásokra gyakorlatilag sosem vetemednek.

 

Amiért egyébként, újra hangsúlyozom: nem ítélem el őket (valószínűleg a helyükben pont ezt tenném én is) - csak ennek az eredménye az, hogy a korszakváltó újdonságokat ezektől hiába várjuk. A megújulós forradalmat sem ezek a nagy konszernek indították el, csak amikor láttak már benne lehetőséget, felszálltak ők is a vonatra.

Előzmény: GPS (322228)