Dogfüggő Creative Commons License 2018.03.13 0 0 4364

Sose sikerül ilyenkor nem hülyét csinálnom magamból....

 

Itt vannak, na:

 

 

 

1.  Hórinka Sándor (fedőneve: Hórinca) lakatossegéd, politikus. Önerőből lett direktóriumi tag majd a munkásmozgalom mártírja. A Tanácsköztársaság alatt múlhatatlan érdemeket szerzett, amit a nevét viselő laktanya, iskola és számos utca tanúsít. Példaképét az ifjúság elé bélyegen állították.

 

 

2.  Mesterséges eljárással, szénsavhóban fagyasztott szőlőből készített idei jégbor (ném: snowrige)

 

 

3.  A szoknya előtt viselt és eredetileg azt védeni hivatott, oláh eredetű fehér vászonkötény, főleg a Mezőségben. Idővel maga is egyre díszesebb lett; a XIX. századiak már gazdagon hímzettek.

 

 

4.  hórinka - ez a főnév nem létezik a magyar nyelvben, csupán a hórinkázik  ige, ekképp olyan szavak tréfás csoportjába tartozik, mint a fennhéja, jajveszék, köntörfal, somforda stb.

 

 

5..Ung és Bereg megyében a déli harangszó, ill. harangkötél. "Rég meghúzták már a ~-t" jelentése: vége a munkaidőnek.

 

 

6.  hórinka, hórinkázik - tapintatos kifejezés, mellyel elődeink azon hölgyeket illették, akik álmukban - finoman szólva - erőteljesen szuszogtak.

 

 

7.  A gorálok (a szlovák–lengyel határon élő pásztornép) jellegzetes körtánca. A férfiak két tenyerüket szomszédaik vállára teszik, és jellegzetes, 9/8 ütemű, pattogós zenéjükre jobb felé haladnak úgy, hogy minden harmadik lépés keresztlépés. A refrén alatt megfordulnak (arccal kifelé), tehát ilyenkor a sor az ellenkező irányba halad. A nők eközben a kör közepén keszkenőiket lengetve csujogatnak és a férfiak haladásával egyező irányba forognak.

 

8.:  A rovartudósok által kitalált szó az albínó futrinkára, hogy, ha találnak valaha is egyet, ne érje őket váratlanul a probléma. (Az egyik entomológus részéről felmerült a „hótrinka” verzió is, de a többiek lehurrogták azzal, hogy az aztán hótmarha elnevezés lenne.)

9. hórinka - (tkp. hórukk-ing) gyorsan felölthető, teljes alakot fedő ruhavédő kötényféle tájnyelvi neve sváb-tót nemzetiségű vidékeken. Napjainkban reneszánszát éli a szlengben, ahol a 'kapkodó', 'otthonka' szinonimájaként használatos.

Előzmény: Dogfüggő (4363)