kitadimanta Creative Commons License 2018.03.06 0 0 833

Szerintem a hidrováltó fölösleges. A Te rendszeredben semmi szerepe nincs. Add el.

 

(Most esett le, hogy Neked a kazánban is van egy szivattyúd... Négy szivattyúval több a villanyt fogyasztasz, mint gázt..:D Persze, nem a tervező és a kivitelező fizeti a számlát, ők csak kaszálnak a minél bonyolultabb - és jóval drágább - rendszer kiépíttetésén, aztán a tulaj meg szív, mint a torkosborz...)

 

Még el kell mondanom, hogy a padlófűtés sokkal lustább, mint a radiátoros, azaz sokkal lassabban érezteti hatását, jóval később éri el a szoba hőmérséklete a termosztáton beállított értéket, viszont egyenletesebb a fűtés. Ez azt jelenti, hogy adott esetben a padló köre fele, harmada  annyit kapcsol ki-be, mint a radiátoros.

Tehát a két kör biztosan nem lesz szinkronban.

A padlófűtéses helyiségekben ahol radiátor is van, kicsit más a helyzet, mert ott a radiátor miatt ez a lassúság nem érezhető annyira, hiszen a radiátorok felgyorsítják a levegő felmelegedését, miközben a padló nem fog kellően fölmelegedni, ezért hamarabb kihűlnek ezek a helyiségek s hamarabb kapcsol be a szobatermosztát.

 

Ígértem, hogy írok a keverő szelepekről. (Ami az én tapasztalatom)

Padlófűtéshez általában a VTA ... (vagy ehhez hasonló más típusú) szelepet ajálják:

Lásd alább a 38-39. old.-on.

http://www.ketkorkft.hu/_userfiles/ketkor/file/ESBE/ESBE%20term%C3%A9kek%202014%2008%2012.pdf

"Megjegyzés: VTA372 padlófűtésnél való használata esetén a bypass ágba állítható fojtást kell – egyéb típusoknál ajánlott - beépíteni!"

39. old. lap alján. pirossal szedve.

Ez a megjegyzés azért igen fontos, mert ez a szelep nem zárja el a hideg víz útját, (Nálad függőleges ág) s ezért kell a fojtó szelep (egy csap ebbe az ágba). Ennek az a hátránya, hogy ez a fojtó szelep mindig azonos mennyiségű hideg vizet enged át, s ezért akkor sem fog többet átengedni, ha szükséges lenne. Ráadásul ettől a padlóba kerülő víz hőmérsékletének  szabályozhatósága is gyakorlatilag megoldhatatlan.

Nálam egyszerűen ki kellett dobni, mert nem működött megfelelően.

Helyette egy ún. kazán-védő szelepet tettem be, ami csak akkor nyitja ki a hideg ágat, ha elérte az előremenő víz az adott hőmérsékletet. Ehhez nem kell fojtó szelep. Ez a szelep nálam kitűnőre vizsgázott.

Hátránya, hogy nem szabályozható, fix értékre van gyárilag beállítva. Történetesen 45 fokra, de ez éppen jó a padlónak, ennél melegebb vizet nem enged a padlóba. De ez a célunk is. (Megnyugtatásul: Ezt a szelepet csak elsődleges funkciója miatt hívják kazán-védőnek, a lényege, hogy szabályozzon, s megfelelő hőmérséklet elérésénél (és csak akkor!) keverje a vizet)

A működéséről itt olvashatsz, persze a lényeget, (a nyitást,-zárást) figyeld csak, s próbáld a saját rendszeredben elképzelni.

http://www.celsiusplussz.hu/Kazanvedo-szelep-kvs-72-1-1-4-52kW-ig   illetve a fenti linken a 60-61. oldalon.

(Bekötése természetesen a Te rendszeredhez kell, hogy illeszkedjen: a szelepen levő nyilak v. feliratok jelölik a bekötés irányát. Értelemszerűen az előremenő felső vízszintes ág és a függőleges csatlakozása  helyére kell kötni.)

Ilyen szelepet találsz itt:

http://www.akciosgepesz.hu/termek.php?product=esbe_2-5100-150-0_vtc31245ckulsomenetes1

(Érdemesebb a drágább, de sokkal könnyebben cserélhető hollandis csatlakozásút választani.)

 

Előzmény: Tilua-A8 (832)