Flanell Creative Commons License 2018.03.04 0 0 26328

Nálunk régen mindig április 4. volt a krumpliültetés ünnepe, munkaszüneti nap volt ugye, ezen a napon csinálta a falu nagy része. :)

Aztán vagy 15 éve megfigyeltem, hogy a szomszédban lakó öreg rokon átszokott korábbra (unatkozott), és elfagy ugyan nála néha, de csak a föld feletti rész, és mivel ilyenkorra már jó gyökere van, így a fagyás ellenére is bőven ráver az enyémre.

Úgyhogy mostanában március 20-25. között ültetem. 5 évente csípi meg a fagy, de aztán napok alatt megint ugyanakkora lesz.

Azt nagybani termelőtől tudom, hogy ha már rendes bokor kinézetű a krumpli, amikor elfagy, akkor gond van, mert olyankorra már elkezdtek kifejlődni a gumók, és az elfagyás okozta sokk miatt újra kezdi a kötést, és így már túl sok lesz, amit nem tud kinevelni. De ahogy én csinálom, úgy kizárt, hogy nagy bokor legyen, amikor jön néha az elfagyás.

 

Én Zircről rendeltem fémzárolt Sárpo Mirát, de nem voltam nagyon elájulva tőle.

Minőségre nem volt rossz, de elkapta valami (hogy fonálféreg vagy baktérium, arra nem tudtam rájönni), és lefonnyadt egy csomónak a szára, amikor még nem volt megérve, szóval azokat már nem lehetett tárolni. Eladtam friss felhasználásra, a másik fajtát pedig eltároltam.

https://www.vetoburgonya.com/fajtak

Előzmény: Imperator23 (26327)