unartis: Creative Commons License 2018.03.04 0 0 93391

Igen, ezt én is így gondolom, ne várjunk többet egy leandertől hidegtűrés területén, mint a fügétől, még a szépségéből származik a hátránya, hogy örökzöld, könnyen lefagyhat a lombja, ami valójában kiszáradás, ha több napig tűz a nap és a talaj fagyos.

Habár a tavalyi évi -16 c°-ban való visszafagyást nem csak a fagy intenzitása hanem a tartóssága is fokozta, valószínű -10 c°-os minimumoknál is visszafagytak volna, ha másfél hónapig a talajba lettek volna fagyva. A -20 c° rövid ideig tartva(legfeljebb 7-10 nap) lenne érdekes próba, hogy azt miként viselnék a leanderek.

 

Már az is eszembe jutott, hogy jó lenne más fajták pollenjével porozni tehát nemesíteni, hátha más virágszínű, hidegtűrőfajták is létre jönnének, mint amik most vannak. Az Atlas, Atlas nain de tidili és  a villa romaine fajták, egyszerű szirmú, rózsaszín virágokat hoznak. A hardy red az már ez  a kategória, a virágjainak  a színe meggypiros, de még nincs vele tapasztalatom hideg tűrés tekintetében, ez volt az első tele kint. Idén  a provance fajta van beszerzés alatt, még érdekelne néhány hideg tűrő fajta: Taurus és társaik!

Előzmény: anyunya (93389)