wanbo Creative Commons License 2018.03.04 0 7 6230

Raja Ampatról Sorongon és Sentanin keresztül Wamenába vezetett az utunk – nagy szerencsémre összejött úgy, hogy W.L.-lel együtt tudtuk utunknak ezt a szakaszát megtenni.

 

Sorong semmi extra, egy éjszakát töltöttünk ott, a szállás jó volt, enni is lehet nagyon jókat főleg a kikötő melleti halsütödékben, de a város maga ezen kívül érdektelen.

 

Sentaniban viszont érdemes körbenézni, mi csináltunk egy teljes napos programot a Sentani tóval illetve Jayapurával (ahová az utazási engedély miatt kellett menni. Ingyen megcsinálják a rendőrségen, bár Jayapura kb. 50 kilométere fekszik Sentanitól – ahol a retér is van. Jó hír, hogy aki csak Wamenába megy (Baliem-völgy), az megcsináltathatja ott is. Viszont Jayapurában nagyon jó szuvenír boltok vannak, Pápua faragásokkal és minden egyébbel, úgyhogy érdemes lehet bemenni a városba. Arról nem is beszélve, hogy útbaejthető kettő múzeum (egy állami, ami nagy, de kicsit elhanyagolt; illetve egy egyetemi, ami nagyon szépen rendben tartott és nagyon szuper), amit érdemes megtekinteni, ha már erre jár az ember, a Pápua kultúra nagyon érdekes.

 

A Sentani tó is gyönyörű (főleg érkezéskor – vagy távozáskor – a repülőből, saját kultúrája van – a tóra települt falvak önálló nyelveket beszélnek!, gyönyörű fafaragásokkal. A tó szigetei gyönyörűek, igazán megéri 1-2 órát csónakázni a tavon (kb. 2-400 ezer rúpia, a távtól függ).