wanbo Creative Commons License 2018.03.03 -1 4 6224

Eléggé el vagyok maradva, de most folytatnám utunk leírását. Misoolról Sorongon és Waisaion keresztül Krire mentünk. Az útról csak annyit, hogy itt a fórumon is elég sokat „idegeskedtünk”, hogy a missoli hajót bevárják-e Sorongban és a többi. Raja Ampaton minden a turisták kiszolgálásáról szól, a misooli hajó pár perccel dél után futott be Sorongba (ráadásul 8 óra helyett mi 8:40 körül szálltunk fel rá Yellu faluban.) Szóval feleseleges aggódni, már csak az miatt is, mert a Sorong-Waisai hajó is sokszor késve indul, nekünk pl 2 óra helyett kicsit 3 óra előtt.

 

Misool – Sorong 250 ezer rúpia, kb. 3 és fél óra az út (legalábbis Yellu faluból)

Sorong – Waisai – 100 vagy 125 ezer rúpia (hajótól függ), illetve van lassú hajó is 50ért

A menetrendek megegyeznek a korábban ide feltöltött menetrendekkel.

 

Kri: A Yenbuba Homestayben szálltunk meg, ami tökéletes választás Kri szigetén. Korábban a Mangkur Kodonba foglaltam, de érkezéskor tele volt (ennyit az előre foglalásról!), úgyhogy a szomszédos Yenbubába mentünk, ahol még néhány üres szoba és bungaló. A kaja a Yenbubában kiváló, bőséges és változatos, beszéltem olyanokkal, akik a Yenkoranuban szálltak meg (az egyik legnépszerűbb) és ott pl sosem volt maradék egy-egy étkezés után, szóval ott azért kellemetlen lehetett a kajánál sorbanállni..

 

A Yenbubával az egyetlen problémám az volt, hogy a vendégek fele (kb. 7-8 fő) visszajáró vendég volt, akiket a kirándulások nem igazán érdekeltek, mert már voltak mindenhol az évek alatt (ugyanakkor ez is azt bizonyítja, hogy a Yenbuba tök jó, mert oda visszajárnak sokan), de azért lehetett kirándulni a többiekkel. De pl. Wayagot reménytelen volt lebeszélni, kb. senkit nem érdekelt, amit én furcsálltam. Eljutottunk Pulau Waira (itt voltak ördögráják, míg a manta pointnál akkor éppen állítólag nem), Sauwandarek, Yenbuba jetty és Cape Kri körül sznoriztunk, valamint Pasir Timbul is megvolt (bár ezt Gamról, de Krihez tartozik).

 

Kri víz alatti világa verhetetlen, el sem mentem merülni, mert abszolút felesleges. Láttam több tucat cápát, ördögráját, teknőst rengeteget és gyakorlatilag minden egyebet, amit lehet, sznorkelezve. Szóval ha valakit ez érdekel, akkor Krin kell megszállni, a sziget körül gyakorlatilag mindenhol baromi jó a sznorkel. A sziget nyugati csücske a legszebb (Mangkur Kodon és Yenbuba van itt szállás), itt gyönyörű a strand és apály idején át lehet sétálni majdnem Mansuárig, ahol szintén remek a sznorkel.

 

Egyébként ami a szállásokat illeti, én úgy vettem észre, hogy standard árakon működnek (350 egy főre, vízen álló bungalók kicsit drágábbak, általában 450 egy főre), de a szobák mindenhol ugyanolyan egyszerűek. A kajában van különbség pl meg a vendégek számában, ebből a szempontból a Yenbuba tökéletes – már ha kirándulni is szeretne az ember erre-arra. (itt merülni nem lehet – legalábbis nem házon belül, szóval a hajót lehet használni kirándulásokra gond nélkül)