tupolev Creative Commons License 2018.03.02 0 0 10381

Ja, közben látom a képeken, hogy 1:44. Az már egész jó méretarány ahhoz, hogy működő modell legyen.

Egy tanács már most: a nagyobb igénybevételű csomópontok ragasztását át kell gondolni, mert utólag, festés után már nehéz megerősíteni. Sajnos jártam már úgy, hogy széttört a kész modell.

Ilyen pont lehet a gém felső övén a toldásoknál a sztirol toldólemez. Ha jól látom elég kis felületen van felragasztva és abban igen nagy húzás fog ébredni. Hasonló a gém felkötésénél az anker bekötőpontja, valamint a fogaskoszorú környéke: oszlop öveinek felső végén a bekötés a fogadó szerkezetbe, gémtőnél a fogaskoszorú felett, az oszlopcsúcs bekötései.

Itt sose elég, ha csak a rögzíteni kívánt rúd vágott felületét ragasztod, kell oldalról erősítést ráragasztani (oldalról meghevederezni).

A kényes csomópontokat még kétféleképpen lehet megerősíteni. Átfúrod pici fúróval az összeragasztott elemeket és betolsz egy csapot fixen. Ez leveszi a ragasztásról a merőleges erőket. Ha ez nem járható, érdemes kétkomponensű epoxi ragasztóval bekenni a csomópontot. Ez főleg fém-fém ragasztásnál elkerülhetetlen, mert a fémet a többi ragasztó (Technokol és pillanatragasztó) nem fogja meg.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tupolev (10380)