Hogy is mondjam csak. Lehet nem sok olyan hülye van, mint én, aki teljesen fölösleges dolgokkal kísérletezik. De azért megkérdezném, próbálta már valaki milyen lehet ha kiürült golyóstoll betétet megtölt töltőtoll tintával? Én kipróbáltam, íme az eredmény:

Nincsenek vele hosszútávú terveim, csak a kíváncsiság vitt rá. Valószínűnek tartom, egyébként sem lehet hosszú az íráshossz, macerás megtölteni, bár erre is van egy tippem ha mindennapos használatra alkalmas lenne. De gyanítom a golyónál hamar be fog száradni és nem fog fogni.
Viszont ezzel a kísérlettel sikerült rájönnöm valamire. ICO Kaméleont használok. Kétféle betétet lehet kapni. Az egyik egy kis celofán tasakban van, a másik az ICO gyártmányú pedig műanyag tubusban. Egyikkel sem vagyok maradéktalanul elégedett, mert mindkét betéttípusnak vannak hiányosságai. A zacskóssal az a baj, hogy írás közben néha megszakad, tehát nem ír. Rázogatni kell, járatni. Akkor egy ideig újra használható. Sokszor nem lehet tudni, hogy már kifogyott a tinta, vagy megint csak nem fog és azért nem ír. Viszont elég jól fog a vegykezelt önindigós papírokra. Az ICO ezzel szemben végig egyenletesen adagolja a tintát a teljes kifogyásig. Nem marad benne semmi. Ez a leggazdaságosabb. Viszont van egy nagy hátránya. A papír azon részére, amit kézzel megérintettünk, nem hajlandó fogni. Nem csak a vegykezelt papírok esetében, hanem a sima géppapírra sem.
Hogy mire jöttem rá? Arra, hogy ez a megérintett papírra nem fogás nem a tinta hibája. Ugyanis most, hogy megtöltöttem töltőtoll tintával, a kézzel megérintett részre ugyanúgy nem fog. Itt talán az lehet a hiba, hogy túl passzos a golyó helyzete és nehézkesen gördül. Ezt észre is lehet venni a betét új korában, mert egy kicsit karcosan fog. Tehát ahogy írunk, azt érezzük írás közben karcolja a papírt. Ez kis idő elteltével elmúlik. A vegykezelt papírokon halmozottan jelentkezik az a probléma, ha hozzá érünk, nem fog rá a toll. Ez alapján úgy néz ki, amint a papírhoz érünk, a kezünkről némi zsír tapad rá, de ez a csekély mennyiség elég ahhoz, hogy a golyó azon a részen már ne gördüljön, hanem csak csúszik. Lehet írok e-mailt az ICO-nak, hogy ismert-e ez a probléma. Nyilván az írócsúcsot, golyót, nem ők gyártják, veszik valahonnan, csupán tintával töltik meg a betéteket.