Theorista Creative Commons License 2018.02.21 0 0 2033

Szia, kedves Bagatur!

 

Egy kevés szó már esett róluk itt is. 

 

 

"Amikor mégis nemesekről esik szó a forrásokban, a változatos megnevezések, úgymint optimates, potentes, nobiles vagy satrapae(*54), már egy erősen differenciálódott rétegre engednek következtetni. Fontos adatokat tartalmaz a Lex Baiuvariorum, még ha szakaszos létrejötte miatt kronológiai meghatározás nem is vonható le belőle. Egyáltalán nem említi a nemeseket jogi értelemben kiemelkedő csoportként(*55), így az itt megnevezett homines potentes-szel való azonosításuk elvetendő.(*56) Alapvetően csak a liber és servus közti megkülönböztetést ismeri, bár megnevezi a Huosi, Fagana, Hahhilinga, Draozza és Anniona öt nemzetséget, akiket a szabadokhoz képest kétszeres vérdíj illet.(*57) Gyanítható (*58), hogy «kisebb néptöredékek fejedelmi nemzetségei lehettek, akik csak utólag csatlakoztak a bajor népfejlődésbe». Úgy látszik, hogy közülük a Huosik voltak a leghatalmasabb nemzetség az Agilolfingeket követően.(*59) A Fagana is (*60), mely vélhetően az Aribokban élt tovább(*61), a személyi összetétel és a lakóhely kiterjedése okán még viszonylag jól megragadható, azonban a három másik nemzetség nem igazán tűnik ki. A Hahhilingákat Regensburg környékén igyekeznek kimutatni, sőt az Agilolfingek elődeiként a város tulajdonosai közt(*62), a Draozzákat és Annionákat Felső-Ausztriában gyanítják.(*63) Ha valóban a hercegségnek ezekben a keleti részeiben voltak a székhelyeik, úgy az Agilolfingek mögött egészen háttérbe szorultak jelentőségben." (Kurt Reindel)

 

A bajorok története [518]

 

 

A bajor történeti kézikönyv még mindig jól használható jegyzetei mellett kiindulópontnak jó lehet az alábbi, angol nyelvű írás, melyben gazdag irodalmi tájékoztató is van. (Néhány újabb munkával is.)

 

 

Matthias HARDT: The Bavarians, In: H-W. Goetz - J. Jarnaut - W. Pohl: Regna and Gentes, 445. o és a következők.

 

 


Továbbá értékes adalékok találhatóak a Reallexikon der Germanischen Altertumskunde vonatkozó szócikkeiben is.

 

 

Talán az egyik kifejezetten érdekes adalék ebben a témában a Nibelung mondakör igen korai és igen erőteljes jelenléte a bajor nemzetségi hagyományokban.