wanbo Creative Commons License 2018.02.21 -1 6 6219

Misool:

Bulából kb. hajnali fél 5kor sikerült csak elindulnunk (a tervezett éjfél helyett), a hajó ugyanis a már említett kisebb szigetekről érkezett - késve. A hajójegy 150 ezerbe került, itt viszont kivettünk egy kabint plusz 300 ezerért. Az út csak kb. 5 óra, éjjel viszont nem tudtunk aludni semmit, így megérte.

 

Fafanlapban szálltunk le, ami az első megálló (kb. délelőtt fél 10re értünk be) ide beszéltük ugyanis le a transzfert a Yaganan island homestayből. Eredetileg úgy volt, hogy itt már 4-en leszünk, de G4bro-ék végül lemondták Raja Ampatot, úgyhogy csak ketten maradtunk.

 

A Yaganan kicsit úgy tűnt, hogy nem igazán készültek fel az érkezésünkre (előzőleg elég sokat kellett változtatni a tervünkön, például az érkezésünk dátumán), nem lennék meglepve, ha azt hitték volna, hogy nem is jövünk. A kaja nagyon egyszerű volt (de éhezni sosem éheztünk és csak két napot voltunk, úgyhogy nekem mindegy is volt, bár a szállás ára azért húzós, szóval joggal lehetne követelni jobbat). A szállás 500 ezer egy főre egy éjszakára, de a szoba nagyon jó. És a strand sem rossz.

 

A kirándulás viszont itt a lényeg, két napunk volt csak és más a környéken sem volt, úgyhogy 3 és fél millióba került a másfél napi hajóbérlés, de abszolút megérte. Misool hihetetlenül gyönyörű és sehol senki nem volt rajtunk kívül, ami azért is furcsa, mert az utazás Soronból nagyon egyszerű. Nekem a Balbulol nevű öböl tetszett talán a legjobban, de a kilátó, a medúzás tó és a hatalmas barlang (amin sötétben átúszva egy hegyekkel körülvett tóhoz jutunk) is egészen egyedi hangulatot keltettek. De a táj mindenhol gyönyörű, nem győz az ember fényképezni a hajókirándulás során. 

 

A Yalepale HS-t közelről láttam, a Harfat Jayát távolról, ami a szobák komfortját illeti, a Yaganan nézett ki a legjobbnak. A strand is sokkal jobb a Yaganannál. A kaja nálunk nem volt nyerő, de szerintem ez egy olyan dolog, amit meg lehet velük beszélni. A faluba ingyen átvisznek, ha kell valami (pl. hideg ital, durian, vagy banán, stb.). Összességében meg vagyok elégedve a Yaganannal, a kaja lehetett volna jobb, de a kirándulások szuperek voltak, és ami még extra lehet, az az, hogy volt egy srác, aki jól beszélt angolul, ő jött velünk mindenhová. Merülni is lehet velük, viszont idő hiányában ez nekem kimaradt.

 

A merüléshez: a Misool – Sorong hajón találkoztam egy kínaival, aki hozzánk hasonlóan csak két napot töltött Misoolon, viszont kirándulások helyett csak búvárkodva, viszont csalódott Kri után. Képeimet látva megbánta, hogy merülés helyett nem kirándulni ment. Állítólag a Misool Resort környékén vannak szuper búvárhelyek, viszont a fő kirándulóhelyekhez közel (a resorttól távol) nincs semmi extra. A legtöbb sziget környékén homokos a tenger alja, korall alig van, úgyhogy sznorkelezni sem voltam. A víz feletti táj viszont kárpótol ezért.