wanbo Creative Commons License 2018.02.21 0 4 6218

Folytatnám az utunk leírását, immáron Sorongból, Raja Ampatot már megjártuk, de net csak össze-vissza volt, úgyhogy nem akartam idegesíteni magam a fényképek iszonyat lassú feltöltésével, na meg jobb dolgunk is volt, de erről majd később.

Legutóbb Burunál hagytuk abba:

 

Következő megállónk Sawai volt Ambonon keresztül. Bururól gyakorlatilag minden nap megy hajó Ambonba, reggelente, 165 ezer rúpiát fizettünk egy VIP jegyért (az út kb. 6-7 óra volt), a hajó VIP része egyébként egészen parádés lett volna (tágas ágyak, kevés ember), viszont elég sok csótány járt-kelt az ágyak végében.. Nem baj, kibírtuk. Ambonban eltöltöttünk egy éjszakát, Sawai ugyanis nagyon messze van, az utazás majdnem egy egész napot vesz igénybe Ambonból. Ambonban a tavalyi évhez hasonlóan a Penginapan The Royalban szálltunk meg, 225 ezerért egy forró vizes, légkondis szobát kaptunk, gyors wifivel, abszolút megérte. És a központhoz (pl. a piachoz, ahonnan a bemok indulnak minden felé) közel van, jó kajáldákkal a környéken, úgyhogy csak ajánlani tudom.

 

Másnap elindultunk Sawaiba, reggel 9kor indult kb az autó (addig utasokat keresett), kb. délután 4re értünk Sawaiba. Sawaiba egyébként autók nem mennek, némi felárért rá kell beszélni a sofőrt, hogy vigyen be a faluba a főútról. 400 ezer volt az Ambon – Sawai út fejenként, de tényleg nagyon hosszú a táv.

 

Sawaiban a Lisar Bahari már 300 ezerbe kerül fejenként, a korábbi leírásokhoz képest én úgy vettem észre, hogy erőteljesen bővítik, manapság már van vagy 20 szobájuk. Nem számoltam meg, de jó nagy a hely. Vendég is volt rajtunk kívül vagy 7-8 fő, ami persze nem a világ vége, de azért malukui mércével nem rossz, főleg úgy, hogy messze van mindentől. A kaja bőséges és finom volt (főleg hal, de különböző variácókban). Ami fura volt, hogy itt már „package”-ként árulják az egész napos hajókirándulást, mint mondjuk Thaiföldön vagy a Fülöp-szigeteken, fix megállókkal. Társaságnak baromi jó lehet, 800 ezer egész napra a hajó, ebéddel (bár ez a szálláson is járna). Elvileg 4 helyen kellett volna megállni, minket viszont csak 3 helyre vittek – az utolsó, egy közeli folyó falujánál mutatták volna meg elvileg a sago növény feldolgozását, kimaradt, de a kirándulás így is megérte. 2 sziget van benne (igény szerint sznorkelezéssel), illetve a híres Ora beach (Ora Beach Resort, belépő 25 ezer per fő), ahol mi eltöltöttünk vagy 4 órát, tényleg nagyon szép.

 

Nagyon szép a táj Sawai körül, viszont ezen a programon túl gyakorlatilag sok egyéb nincs – esetleg még a Manusela nemzeti park lehet érdekes, de az viszont időigényes. Nekünk tökéletes megálló volt Buru – Ambon és Misool között, ugyanis el sem tudom képzelni, hogy az Ambon – Bula (ahonnan a hajó indult Misoolra) táv mennyire fárasztó lehet. Csak Sawaiból Bula is volt egy jó 5 óra kocsival. Ezt mi ingyen tudtuk letudni, ugyanis szerencsénkre egy olyan autó vett fel, ami nem taxiként üzemelt, és szívesen elvittek magukkal. Mondjuk aki ide készül, hozzánk hasonlóan Bulába is elmenne, az készüljön fel arra, hogy a legtöbb autó Seram nyugati részén, pl Masohiban már megtelik, így útközben, pl. Sawai körül nehéz olyat leinteni, amiben még van hely. Mi pl. kb. 4 órát voltunk kénytelenek az út szélén várakozni.

 

Bula kelet-Seram központja, 1 napunk volt, mert a hajó csak éjfélkor indult (volna, e helyett csúszott egy kb. 4 és fél órát...). Itt annyira nincs turista, hogy minket felkeresett a helyi turistairoda két embere, és megajándékoztak egy helyi magazinnal és DVD-vel kelet Seram látnivalóiról. Seram keleti oldalán egy sor apró sziget található, képeken tök jól néznek ki, de az utazás itt azért időigényes. Bővebb infó W.L. honlapján található. Bulában van egy strand, aminek érdekessége, hogy pálmafák helyett fenyőre hajazó fák állnak a strand mögött, a homok viszont inkább barnás, és gondolom sokaknak ez nem túl impozáns. Egy képet azért felrakok róla. (Az utolsó lesz az.)