kofic Creative Commons License 2018.02.20 0 0 153985

Elekrokémiai fémytisztítási eljárások:

 

- Külső áramforrással

 

2-6 A/m2  5-15V

 

 

Anódos eljárásról beszélünk ha a tisztítandó tárgyat a pozitív pólusra kötjük, megfelelően kis áramsűrűség mellett a felszabaduló oxigén molekulák elkezdik a korróziót 

lebontani. Túl nagy áramsűrűség mellett a fémtárgy is elkezd lebomlani, ezért ezt a módszer pl. műtárgyaknál nem alkalmazható.

 

 

Katódos eljárásnál a tárgy a negatív pólusra kerül, mindkét esetben kizárólag egyenárammal végezhető a folyamat. A segéd elektróda lehet acél, vas, ólom vagy szén. 

Az elektrolit 5-15% NaOH, több tekintetben is szerencsés választás ez az anyag. A Na+ ionok affinitása bőven elmarad a H ionok mögött, így nem fog a H elött a katódon semlegessé válni, hosszan az oldatban marad. És persze olcsó, az Azúrnál 700Ft/kg nagyjából. 

A katódos eljárásnál valószínű, hogy az anód is enyhén oldódik ( a rozsdamentes szinte semmit). Ezért látható a linkelt videón, hogy a fémlemezről is lejött a rozsda. 

 

 

 

-Áramforrás nélküli tisztítás: 

 

Az elektrolit szintén NaOH de lehet sav vagy só oldat is. Én a lúgot javaslom ! A folyamatban először a hidrogén atomos majd molekuláris formában van jelen. Az atomos hidrogén  erőteljesen redukáló hatású, az oxidokat egy alacsonyabb oxiddá redukálja a molekuláris hidrogén pedig a "rozsda" alá hatol és mechanikusan lebontja ezt a réteget. 

 

A LÉNYEG! 

 

A korrodált fémdarabot egy helyen a tiszta fémig tisztítjuk, majd beborítjuk alufóliával ( lehet cink fólia is, ha valakinek az könnyebben beszerezhető).

Az alufóliának érintkeznie a letisztított fémmel. A két fém elektródpotenciál különbsége miatt elindul az oxidréteg leválása. Pezsgés indul meg az oldatban. A folyamatot vagy 

az oldat töménységével, vagy a hőmérséklet emelésével lehet gyorsítani . Szóval nem kell egyenáram, akkumulátor. 

 

Ezt az eljárást már leírtam itt egyszer, Krefting módszer néven ismert. 

 

 

Bármelyik eljárás tökéletesen fémtiszta eredményt hoz, egy alaposan korródálodott tárgyból meglepően! sok eltűnhet. A maradék viszont minden esetben egy stabil vasmag. 

 

Nagyjából már írtatok a passzíválásról, ez egy pórusmentes mesterséges oxidréteg, ezzel megelőzhető a későbbi károsító oxidáció. Felhasznált anyagok: foszfátok, kromátok, csersav. Ezért jó az Evipass meg a RO 55 mert kapásból tartalmaz foszforsavat. 

 

 

 

Műtárgyaknál még lényeges a kloridmentesítés, de hétköznapi gyakorlatban nincs jelentősége. Az esetlegesen előforduló klór a vastárgyak teljes pusztulásához vezethetnek. 

 

 

Azért nem gondolom offnak mert mindenki találkozik rozsdás szerszámmal vagy gépalkatrésszel.