bethsabé Creative Commons License 2018.02.19 0 0 162117

Van még (előttem -az itt olvasottak alapján nyitva) az a kérdés, hogy mi a "Törvény átka" - ez a kérdésem nem csupán hozzád szól.

 

 

Rengeteg áldást és átkot tartalmazott a Mózesi Törvény, melyek beteljesedése a Törvény rendeleteinek és előírásainak a betartásától függött (5Mó 28:1, 2, 15).

 

-Mielőtt az izraeliták beléptek volna az Ígéret földjére, Mózes kiemelte, hogy az egész nemzetnek, illetve az egyes tagjainak is választaniuk kell, hogy vagy engedelmeskednek Istennek, és áldást nyernek, vagy engedetlenek lesznek, és átok száll rájuk.

 

5 Mózes: 30:19-20

Az ég és a föld a tanúm rá, hogy az életet és a halált tártam eléd, az áldást és az átkot. Válaszd az életet, hogy élj, te és a leszármazottaid is!

Szeresd hát Jehovát, a te Istenedet, hallgass arra, amit mond, és ragaszkodj hozzá! Mert ő adja neked az életet, és az ő segítségével fogsz hosszú ideig élni azon a földön, melyet Jehova esküvel az ősapáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak ígért.

 

 

-Ha Izrael nemzete nem engedelmeskedett a törvényszövetségben foglalt törvényeknek, akkor az egész nemzet átok alá került, még azok is, akik igyekeztek lelkiismeretesen betartani a törvényeket, bár ezt nem tudták hibátlanul megtenni.

Az átkok visszatartották az izraelitákat attól, hogy komolytalanul vegyék, illetve megvessék Isten alapelveit és kijelentett szándékait.

 

Pál apostol leírta, hogy Krisztus Jézusnak ebből az okból kellett oly módon meghalnia, ahogyan meghalt: egy kínoszlopon (Galata: 3:10-13)

 

és eltörölte az ellenünk szóló, kézzel írt okiratot, amely rendeletekből állt. Eltávolította az útból azáltal, hogy odaszegezte a kínoszlopra.

 

-Tehát, ha valamit nem tartottak be az Izraeliták amit a Törvény kötelezően előírt, akkor bizony ebben az esetben a Törvény átokkal sújtott le nem csak egyes személyekre, hanem sokszor az egész nemzetre is. Jézus ezáltal így a Törvény átkától szabadította meg az újszövetség tagjait és  a választott nemzet minden személyét is.  A halálával  eltörölte a Törvény átkát, így már többé nem vonatkoztak a nemzetre a Mózesi Törvények, mert már többé nem voltak a Törvény átka alatt. Így nem lehettek többé átkozottak, ha valamit nem úgy tettek, ahogyan a Törvényekben le volt írva. Jézus szabaddá tette az akkori nemzetet a Törvény átkától és ezzel egyetemben eltette láb alól a Mózesi Törvényeket is, melybe a tízparancsolat is bele tartozott.

 

-Ezáltal Jézus – bár tökéletesen betartotta a Törvényt – magára vette a Törvény átkát, amely mindazokat sújtotta, akik a Törvény hatálya alatt voltak. Az 5Mózes:21:23 kijelenti: "mert átkozott Isten előtt az oszlopra felakasztott ember". Jézus tulajdonképpen "átokká lett" azzal, hogy bűnözőként oszlopra szegezték a zsidó papi bíróság utasítására. Majd miután Jézus bemutatta az áldozata értékét az égben, Isten megszüntette a Törvényt. Amikor Isten elfogadta Jézus áldozatát, jelképesen odaszegezte a Törvényt az oszlopra, és a Törvénnyel együtt járó átok törvényesen el lett törölve (Kol 2:14). A zsidók türelmetlenül igyekeztek elérni, hogy Jézusnak és a gonosztevőknek a holttestét még a nap vége előtt levegyék az oszlopokról, mivel átkozottnak tartották Jézus holttestét, és mert eleget akartak tenni a Törvény előírásának, hogy a sabbat ne legyen megszentségtelenítve .

 

5 Mózes: 21:23

ne maradjon a holtteste egész éjjel az oszlopon. Temessétek el még aznap, mert átkozott Isten előtt a felakasztott ember, és ne szennyezzétek be a földeteket, melyet Jehova, a ti Istenetek ad nektek örökségül.

 

János:19:31

Mivel ekkor előkészületi nap volt, a zsidók arra kérték Pilátust, hogy töresse el a megfeszített emberek lábát, és vetesse le a holttesteket, hogy ne maradjanak sabbaton a kínoszlopon (ekkor ugyanis nagy sabbat volt).

 

A keresztények nincsenek a Törvény ákja alatt, mert szabadok.

 

Az adventisták, viszont ezt a szabadságot elvetik és továbbra is átok alatt szeretnének lenni.

Mivel nem értik Jézus Krisztus váltság áldozatának a lényegét, ezért ragaszkodnak olyan  Törvényekhez , ami soha nem is vonatkozott rájuk.

 

 

Előzmény: Törölt nick (162116)