parsifal hendrix Creative Commons License 2018.02.15 0 0 4505

amy a nisápuri zsinagógában tűnt el. a nisápuri zsinagóga 2763 éve vájt pincéjében. rejtett zsinagóga rejtett pincéje.

rejtett pincébe rejtett papíruszokat silabizált. rum illatú papíruszok. illetve birkafaggyú illatú papíruszok. ebből a magyar irodalomban és a zsidó kultúrantropológiában egyaránt járatos amy rögvest tudta, hogy fülig jimmyék már megelőzték őt. de tudta azt is, hogy bár jimmy kiváló a forduló rúgásokban és a kagylóskéselésben, de nem igazán járatos a buddhista

páli kánonok városi dekonstrukciójában. égések. zsiráfoké, fekete tulipánoké, az időé, a téré, parsifalé.

hey amy winehouse, hey amy károlyi!

mitológiák, városi mitológiák, költészet és valóság, napútak, ködútak, ködszurkálások.

olyan öreg volt a halász, hogy egyszer még a moby dicket is ki tudta fogni. és jöttek a süllők, a sügérek, a menyétek de jött még jónás a viziló is, jött a ponty, a kardfogú felfin, a remény hal meg utoljára.  és mire a vén halász, hajdani engerész, kiért a partra, csontváz, csakcsontváz maradt dickből, a mobyból. hol van már hart crane teteme -de a csontváza tán ott van valahol a végtelen víz mélyén és azt megtalálja ő. a forgatagban láttak a tevék között egy bringást is, aki dubaiban rossz irányba fordult és csak 66 nap tekerés után jött rá, hogy valami nem stimmel. addig azt hitte, hogy egyedüli szökésben világcsúcsos csúcsot állít fel, de a rovásírásos nisápuri táblánál már érezte, hogy valami nem stimmel. 

és az igazat megvallva akkor már egy kicsit szomjas is volt.

egy aranyos halacska előugrott a szakértő tömegből és matyómintás kulacsával megitatta a bringást. az persze tudta, hogy csak csapatkulacsból ihat csapatitalt csapatdoppinggal, de mivel már 66 napja nem ivott, kissé már szomjas volt.

knézy izgatottan pofázott a mikrofonba, de öreg haverja bölcsen félrefordította a fejét és inkább olvasott egy réges régi itinerből mózes nisápuri főzeteiről.

aztán meghalt szegény és parsifal alig, hogy rászokott , úgy gyorsan leszokott a

amy feje körül egyre sürűbb lett a füst. füstölt papírusztekercsek. lassan kóma. mosolygás. a szája szélén habok, a szemében könnyek. örömök.

Amy Winehouse - Back To Black

https://www.youtube.com/watch?v=TJAfLE39ZZ8