SzaKáL28 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 25230

Nos erre is van már két példám, bár ezeknél kevésbé szigorúan jegyzeteltem és még folyamatban vannak.

 

1. citra komlós ipa, OG 1.056, 22 liter, 65°C-os 1 lépcsős cefrézés, 15g felfuttatott nottingham élesztővel.

Beoltás 20°C-on, stabil 17°C-os helyiségben elhelyezve.

Ennél az Olasz által javasolt módszert próbáltam, azaz az első napokban kotyogós erjesztés.

1.nap szépen pöfékel

4.nap nyomáskészlet rátéve, kb. 6 PSI-re állítva

5.nap 1.010, 3PSI

6.nap szelepet feltekertem

7.nap 22°C-ra felvettem a helyiség hőmérsékletét, első kóstolás: nagyon harsány citrusos, zöld íz, malátát teljesen elfedi

9.nap 16 PSI

10.nap 17,5 PSI

13.nap 1.006, komló íz harsánysága csökkent

15.nap átvittem 8-9°C-os helyiségbe, CO2 palackot rácsatlakoztattam 20PSI-re állítva.

19.nap 5°C-os hűtőbe tettem.

24.nap szépen letisztult, kóstolva nagyon kellemes ipa, de most már a maláta is előbújik, jó az íz balansz. Abszolút fogyasztható, kész sör jellege van.

 

Egy korábbi hasonló főzetemhez hasonlítva - amit akkor az addigi legjobban sikerült sörömnek tartottam - sokkal kifinomultabb ízvilágú baró kis főzet ez. (A korábbi paraméterei: 68°C-os 1 lépcsős cefrézés, OG 1.056, 35 literhez vegyesen 11,5g US-05 és 15g nottingham adva, de csak rászórással, felfuttatás nélkül)

 

2. chinook komlós ipa, OG 1.054, 65°C-os 1 lépcsős cefrézés, 22 literhez 15g felfuttatott US-05 adva

Beoltás 20°C-on, stabil 17°c-os helyiségben elhelyezve.

Itt a kezdetektől a nyomáskészlet rajta volt.

1.nap reggelre 1PSI, délutánra 5PSI

2.nap 6PSI

4.nap 1.011, szelep beljebb tekerve

5.nap 25PSI

8.nap 1.007, 27PSI, kóstolva illatos, gyümölcsös jó ízű, de még nyers egy kicsit (Eddig ennyi, mert ez ma van!)

 

Talán hasznos lehet: http://braukaiser.com/documents/CO2_content_psi_volumes.pdf

 

Előzmény: Tótikám (25226)