lviz Creative Commons License 2018.02.13 0 0 10284

Oldschool estét tartok.

 

Longmorn 2002-2016 G&M

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/84735/longmorn-2002-gm

Bevallom bár nem vagyok egy pont fetisiszta, de Serge olyan jókat írt róla,hogy amikor elolvastam megkívántam egy ilyen igazi öreg iskolás whiskyt. Eddig ilyeneket leginkább a dramtagozatnak köszönhetően kóstoltam, de most beruháztam egy egész üvegre. Nézzük hát! (Most nézem, Serge egy évvel korábbi palackozást kóstolt)

Illat : Atya világ! Micsoda sherrys illat! Datolya, barack, bőr és pipadohány. Ez tényleg csak 43%?

Íz : olajos. Egészen furán viaszos-olajos sherrys. Enyhe füst, szárazabb ízek keverednek az édességgel. Aszalt gyümölcsök, némi datolya, kevés bőr és a pipadohányunk elégett. Némi borsosság.  Eléggé masszív íz jön a 43% ellenére. Hordó erősségen ez lerobbantana mindent. Vakon én idősebb és erősebb whiskynek gondolnám. Lecsengése szép száraz és aszalt gyümölcsös. Száraz datolya és füge eléggé hosszan. Nagyon nagyon rendben van.

 

Ben Nevis Traditional

avagy McDonald's Celebrated Traditional Ben Nevis. 46%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/44869/ben-nevis-mcdonalds-traditional

Mindegy, de a retro címke és üveg miatt már jár a piros pont. Meg azért,hogy ezt a "replika whiskyt" megcsinálták. Életemben ennyi szöveget nem láttam egy dobozon, de itt még kapunk egy kis füzetecskét is, mert még volt mondanivalójuk.

Illat : füst és sherry. A füst amolyan szenes füst. Karamell és presszó kávé.

Íz : nem gyenge! Komoly kávés alap, fás, szenes füst, égett cukor, sok sok fa.  Intenzív és ízes.

Az élő példa,hogy egy fiatal whisky is lehet abszolúte átütő és markáns. Ez 5 éves. El sem hinném. Nagyon komoly. A 10 éves is nagy klasszikus, de ez méltó párja. Erősen must have kategória.