Aszpirin Creative Commons License 2018.02.09 0 4 164550

Amit Te írsz, az teljesen jogos a te szemszögedből nézve, és egyet jelent: a drága mechanikus svájci órák nem Neked valók. Nincs ezzel semmi gond, de nem is érdemes felháborodni hogy “parezer eurós óra, oszt sokkal pontstlansbb, mint s bóvlikategóriájú kvarcóra”. Nem kell megvenni, rá se kell nézni, vehetsz magadbak szerencsére bőben elég pontos kvarcórát is.

Ahogy én latom a dolgot: ahhoz hogy egy mechanikus óra pontossága ccsak megközelítsen egy átlagos kvarcórát, rendkívül jó anyaghasználat, kifinomultan orecíz kidolgozás, stb szükséges, ami ezen órák szerkezetét jóval drágábbá teszi, mint egy kvarcszerkezetet. Van olyan ember, aki ezt értékeli, és hajlandó megfizetni az árát. Márpedig ha van vevő, akkor van piac. De a dolog itt nem áll meg. A drága mechanikus svájci órák árának csak egy (sokszor elég kis) töredéke a szerkezet ára. Egy-egy ilyen órán a “körítés” valódi műalkotás. Érdemes ezekre az órákra úgy tekinteni, mint egy ékszerre, ami azért kicsit többet nyújt, mint egy egyszerű ékszer. Veszel az asszonynak ajándékba egy totál hasznontalan, ásványokból, ritka fémekből, neteg kagylók kőszerű melléktermékéből, stb készült, gondosan megmunkált, nyakba fülbe, bokára akasztható vagy ujjra húzható valamit, aminek rendkívüli módon örülni fog, akár azért, mert szebbnek érzi magát vele, akár mert vélt vagy valós tarsadalmi rangot kap ezzel, vagy éppen mert óriási érzelmi tölteter hordoz a számára (pl. jeggyűrű). Ez semmit nem fog tudni, nem mutat időt, nem ébrszt fel, nem hozza agyba a eeggelit, stb, vagyis elég haszontalan, ha úgy vesszük, mégis irohaet sokat költenek ekszerekre az emberek.

Ehhez képest az óra egy sokkal okosabb ékszer., és bár időt is képes mutatni valamilyen pontossággal,  de emellett hrdozza az ékszer minden tulajdonságát: gondosan megmunkált, exkluzív anyagokból van, jelzi a személyiségedet, vélt vagy valós társadalmi rangot ad, és igen komoly érzelmi töltetet is tud hordozni. Szóval ékszer. 

Emberi pszichológia. Egyik ember ilyen, a másik olyan. Van aki hor ékszert, van aki nem. V

Na, talán ez a magyarazat közelebb visz a megfejtéshez. Ha számodra a fentiek közül egyik sem fontos, inkább a valódi és atompontos órsszerkezet hoz lázba, akkor Te örvendetesen jobb helyzetben vagy, mert jóval olcsóbban beszerezhetőek azok az órák, amelyeknél a pontosságon és néhány extra funkción kívül alig szántak figxelmet egyébre. De azért tedd fel a kérdést magadnak, hogy egy olyan szituációban, ahol egy a .te szemednek iszonyat rémronda, viszont évi 2 másodpercen belüli eltérésre képes, és egy iszonyat jól kinéző, de napi 5 másodpercet késő óra kzül kellen választanod, akkor dilemmában lennél-e? Ha erre a válasz igen, akkor már megtettél egy kis lépést a pontatlan és drága mechanikus órák vásárlóinak megértése irányába. Egy igen aprót.

Előzmény: oimuka (164548)