acerola Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25205

Én úgy tudom, hogy a hirtelen hőmérséklet változás csak az egyik irányban káros az élesztőnek. Azaz a gyors fölmelegedés nem viseli meg őket. Több kísérlet is arra utal, hogy a hűtőből elvett folyékony élesztőt minden további nélkül beöntheted a sörbe. Keress rá a "cold pitching" kifejezésre.

A lehűlésnél viszont be kell tartani a fokozatosság elvét. A melegen rehidratált élesztőt nem jó beleönteni a sörlébe ha nagy a hőmérséklet különbség. Ha mégis beleöntöd, akkor úgynevezett "petit mutant" élesztősejtek keletkeznek, amik nem képesek az eredeti funkciójukat ellátni, ehelyett ízhibákat főleg kénvegyületeket gyártanak. Én úgy képzelem el, hogy az éppen osztódásban vagyis bimbózásban lévő élesztő sejtek a nagy lehűlés hatására leválnak. És ezek nem teljes értékű sejtek.

Előzmény: Tótikám (25202)