unartis: Creative Commons License 2018.02.08 0 0 93354

'Ercsiben lakom a szőlőhegyen, de elég hideg,szeles itt fent a domb tetején. Magoncokat a kertbe teli kerítés végelmébe úgy ültettem el,hogy a felkelő napsugarak érjék. Annak reményében,hogy talán hamar felmelegszik a levegő és a talaj.

Nálam a talaj elég meszes lehet, mert a hortenzia,magnolia,rododendron...egyéb savanyú talajt igénylő növény nem marad meg 1-2 évnél tovább földcserével sem.'

 

A felkelő nap(keleti fekvés) szerintem nagy csapás az örökzöldeknek, mert valóban hamarabb melegszik a levelük(tehát párologtatnak), de a gyökerük az a fagyott talajban van, így kiszáradnak, lombjukat vesztik a télen, amit felfoghatunk egy levél fagyásnak is! Inkább jobb egy nyugati fekvés, mert délutánra már felengedhet a talaj, akkor már a ráeső fény nem okoz akkora problémát! Nálunk is van egy részük, amelyek déli fekvésben vannak, két ház közötti folyosóban (6 méter átmérőjű)a téli alacsonyan mozgó nap miatt a szomszéd ház árnyéka megakadályozza  az örökzöldek párologtatását, ami kedvező mikroklímát ad! Nyáron viszont amikor magasabban jár a nap, akkor teljes napfényt kapnak.

Előzmény: Lilike9 (93337)