portugéza Creative Commons License 2018.02.04 0 0 34955

a legtöbb túraútvonalról azt olvastam, hogy nehéz vagy extra nehéz. A Fekete-tó meg önmagában véve túl lightos.

 

Szintemelkedés szempontjából szintén lightos, de távolságban már hosszabb eltúrázni a Fekete-tótól a Ziminje-tóig. Meghitt kis hely, családi pikniknek - asztalok is vannak - ideális. Akár másik úton is vissza lehet menni Zabljakba körtúraként, de annak a nagy része már aszfaltúton megy. Amivel még saját tapasztalatom van: Zabljakból elbandukolni felfelé, kb. északi irányban a Tara-kanyonhoz, ott van kilátóhely, ott újra belép az ember a nemzeti park területére. Ennek megint nagy része aszfaltút a kanyonig, nincs nagy forgalom, de gyerekkel azért vigyázni kell. Másfelé nincs nagyon tapasztalatom, azt lehet még, hogy a Fekete-tótól elindulni kb. nyugati irányba, mintha a Bobotov kuk-ot céloznátok, de nem kell addig elmenni, csak ameddig bírjátok, majd ha úgy érzitek, visszafordultok Zabljak felé. Útba esik a Jégbarlang is, nekem kimaradt, képeken láttam, hogy oda be kell mászni.

 

Virpazarban lehet kajakot is bérelni?

  

Igen, több helyen is. Van, ahol ki vannak rakva a kajakok a híd közelében a part mentén. Vagy pl. a Boat Milicánál is lehet bérelni. Két éve augusztusban 10 euró/kajak/nap volt.

 

Olvastam, hogy van egy kis sziget a tóban, ahol van egy kis rom, és onnan nem túl messze egy kis strand, klassz lenne felfedezni.

 

A tóban számtalan kisebb sziget van, több szigeten is van monostor, templom vagy erődrom. Az egyiken apácák élnek. Amikor 2 órás csónakázáson voltam, visszafelé elvittek egy szigetre strandolni minket. Előtte meg elvittek a csónakkal egy kolostorhoz, az nem szigeten van, viszont a kilátás fantasztikus volt. Eredetileg kb. a 14-15. században épült. Önfenntartó, remeteszerűen élő szerzetes él ott, de áramot termelő szélkerék már van.

Előzmény: kirgizke (34953)