portugéza Creative Commons License 2018.02.04 0 0 34948

Szia!

 

Bocs, csak most olvastalak.

 

Tavaly nyáron Szarajevóból indulva Niksicben szálltam le a Podgoricába tartó buszról, onnan utaztam tovább Zabljakba. Ezzel némi időt, eurót lehet spórolni. A buszok késhetnek a határátkelés miatt főszezonban. Az én esetemben viszont meg pont egy órával hamarabb értem Niksicbe, így eggyel korábbi busszal tudtam továbbrobogni a Durmitor felé. A niksici buszállomás új építésű. Mivel kis forgalmú, még ingyenes az egyébként kulturált mosdó, és az "étteremben" csak italt lehet kapni. A város nem egy Párizs, nem is mentem ki, arra a kis időre nem akartam leadni a csomagomat. Még talán Podgoricán is több látnivaló is van hozzá képest (de ahhoz is elég max. 1 óra, kivéve a kis palota/múzeum, ami messzebb van az "óvárostól", és egy viszonylag új építésű ortodox templom, bár ott még pont nem voltam.)

 

Szarajevó min. 1 napot bőven megér. A Szarajevó-Mostar vonatút látványos a Neretva-völgy mentén, klasszikus tipp az arra utazóknak. Mostarról megoszlanak a vélemények. Szerintem legalább egyszer érdemes látni, szem előtt tartva, hogy mostanra elturistásodott, megdrágult, és a városban nyilván nincs annyi látnivaló és program, mint Szarajevóban (egyszer 3 napot töltöttem ott, túl sok volt). Nem minden busz Mostaron keresztül megy Montenegróba, a menetrendet érdemes áttanulmányozni. Mostarban is két buszpályaudvar van, mint Szarajevóban, csak itt a másodlagos pályaudvar nem szerb, hanem horvát, az ő városrészükben van a katedrális közelében. Emlékeim szerint mindegyik montenegrói járat a "rendes" állomásról megy (esetleg kivéve az Eszékről induló maratoni busz, de lehet, hogy az is megáll a főállomáson is, de egyébként azt a járatot nem javaslom, Dubrovnik felé kerül). 

 

Az összes montenegrói nemzeti parkban, és egy kicsit a Piva Természetvédelmi Területen is jártam. Sehol nem volt olyan érzésem, hogy ha valamelyiket már láttam, akkor a többit is. Mindegyik egyedi. Ez úgy egyébként jellemző az országra, építészetre, mindenre, ezért szeretem, viszonylag kis területen nagy a változatosság, a tengerparti régiók között is. Ez persze teljesen szubjektív vélemény. A Biogradi NP-ről kicsit más benyomásaim vannak, mint a Durmitorról. Kevesebb a kopár hegy, erdősebb. Mindkét helyen fő attrakciónak számít 1-1 tó, de azoknak is más a hangulata. A Biogradi-tótól nagyon jól kitáblázott turistautak vezetnek mindenfelé, lehet válogatni magasság, időtartam szerint. Nem hinném, hogy bármelyikhez kúszni-mászni, kapaszkodni kellene, ellentétben a Durmitor jó pár útvonalával (pl. amik a Bobotov kuk felé vezetnek).

 

Igen, nyáron meleg van a Shkodrai-tónál. Az átlaghőmérséklete inkább a közeli tengerparti régióhoz áll közelebb, mint a nyáron is hűvösebb Durmitorhoz. Ettől még be lehet vállalni egy rövid, könnyű kis sétát Virpazarból elindulva a tó mentén, gyönyörű a látvány, itt-ott apró szigetek, messze a háttérben az Albán Alpok. Virpazarnál van a Besac erőd, nemrég újították fel, a kilátás pazar lehet onnan (amikor arra jártam, pont folyt a renoválás). Érdemes még a tavon csónakázni, 2 óra nyáron is belefér, egész napos hajókázás talán már nem annyira lenne kellemes, bár még a rövidebb túrákon is meg szoktak állni csobbanni egyet valamelyik szigeten.

 

Nem zsúfolt tengerpartot találni júliusban a montenegrói parton kihívás. Esetleg Ulcinjtól délre, a nagy strand déli részén, Ada Bojana közelében...

Előzmény: kirgizke (34931)