Bennyshield Creative Commons License 2018.02.04 0 0 5107

Egy barátom, aki huzamosabb ideig náluk dolgozott folyamat gyűzködött, hogy menjek el hozzájuk melózni, jó lehetőség (a tag alapból nem 100-as, de rá később visszatérek). Miután meglett az érettségim, munkába álltam havi ~150-ért (3 műszak, fokozottaqn stresszes meló, mondanom sem kell, hogy mennyire tetszett). Egy másik barátom ekkor már az ovb-s vizsgájára készült, a mentorával mentek ügyfelekhez, hogy gyakoroljon, átlássa hogy is működik ez. Nos, mivel ő jó barátom, adtam nekik egy esélyt.

Az első találka velük ilyen céllal valamiért totál elvarázsolt. Öltönyös, elegáns fiatalok, pénzzel foglalkoznak, segiteni próbálnak másoknak és ebből élnek... Mondanom sem kell, irigyeltem őket egy darabig. A felmérés megtörtént, nagyon meggyőző érvekkel, ábrákkal álltak elő (mint kiderült, precizen megtervezett, betanult gesztus volt minden, ha pedig valamire nem tudott válaszolni, akkor jött a szokásos "Már vártam ezt a kérdést, a következő találkozásunkkor személyreszabott választ adok"). De végüls megtakaritást, biztositást nem kötöttem velük.

A nyár előtt otthagytam a melót, mivel szeptembertől ismét tanulni akartam, aztán jött az ötlet, hogy beállok közéjük. Az iroda, a találkozás a fejesekkel, az oktatások... minden csillog villog, mintha valami amerikai sikertörténetbe csöppentem volna (mint a wall street farkasa)... Nade várjunkcsak, ez gyanús. Minden tökéletes, mindenki barátja a másiknak (a közös estén sosem láttam ennyi embert, akiről visit a képmutatás), van sikeres ember akinek a példáját mindannyian követhetjük... Úgy éreztem magam, mintha agymosáson akarnának végigrángatni. Tiltott szavak, gondolatok, rossz véleményű emberek gyűjtőszava ha jól emlékszem a siker rombolók (vagy valami hasonlók). Bármi, ami egy kicsit elgondolkodtathat, hogy nem valami lehúzás-e az egész. Ezeket figyelmen kivül kellett hagyni. 

A vizsga a kedvencem: 30 vagy 40k amit bekellett fizetni. Kapsz tananyagot és 3 hónap múlva lekellett tenni a tanácsadói vizsgát. Azt nem hagyhatom ki, hogy ez egy megbundázott számottevés, ahol a vizsgázó kedvére puskázhat, csak nem feltűnően. Ez alapján bizza rá szerintem bárki a pénzét egy 20 év körüli ovb ügynökre...

Szerencsémre nem fizettem ki a vizsgadijat, kb 1 hónap után hagytam az egészet. Mint kiderült, jól tettem. A legelső emlitett, nem 100-as barát otthagyta a céget és elkezdett másgol dolgozni. Az egykori ügyfelei meg elkezdték lemondani a szerződést, amiből ő a jutalékot kapta. Szerencsétlennek hitelt kellett felvennie, hogy amit az ovb visszakövetel, azt meg is tudja adni. Ezért éri meg nekik friss érettségiseket foglalkoztatni: végigmennek a családon, barátokon, pár ismeretlenen és ha otthagyják a céget, a pénz amit szerzett, azt végül az utolsó centig visszafizettetik vele. Ebbe tényleg csak annak érdemes belevágnia, akinek jó a beszélőkéje, meggyőző tud lenni, különben később szopás lesz a vége.

Ez az én szemszögemből van, valóban kényelmes dolog, hogy más néz neked utána, hogy hova érdemes biztositást, megtakaritást és egyebeket fizetni. De ha valaki mással akarja ezeket elintéztetni, akkor gondolom nem egy frissen leérettségizett (lehet az akármilyen), megbundázott vizsgán átment, hozzá nem értő segitségét akarja kérni. Személy szerint csak olyanhoz fordulnék tőlük, akinek valóban van tapasztalata, képzettsége ahhoz, hogy ezt végezhesse.
Kortársaimnak: ha megvan az érettségi, ne dolgozzatok náluk. A telefonszámlát, utiköltségeket, az ügyfél kávéját, üditőjét a saját fizetésetekből kell állni (ami nem kevés, meg akárhol nem találkozhatsz velük...), ha meg otthagyjátok, később mehettek hitelért. Ha valóban érdekel ez az élet, szakma, tanulj tovább ebbe az irányba, máskülönben ti jártok rosszul, a saját időtöket szórjátok el.