wanbo Creative Commons License 2018.02.03 0 2 6144

Folytatnám a beszámolót:

 

Morotai után, Tobelón keresztül a Doi-szigetekre mentünk, azokon belül is Dagasulira. Szerencsénk volt, hiszen oda elvileg heti kettő hajó megy Tobelóból (egyébként pedig Posiposi-n keresztül lehet utazni Tobelóból, de onnan csak bérelt hajóval lehet átjutni a szigetekre, ez drágább lett volna) és pont érkezésünk napján indult a hajó Doira, este. Viszont, mint kb. induláskor kiderült, két hajó is indult Doira, és nem a miénk volt közvetlen, így a kb. 6 órás táv lett 16 órás. Mindegy, odaértünk, egyben, ez a lényeg.

 

Dagasulin szálltunk meg, irdatlan mázlink volt, hogy a hajó indulása előtt kb. ¾ órával találkoztunk egy angolul jól beszélő sráccal, aki Dagasuliból való. Ő végül nem a mi hajónkkal ment, de ez csak indulás előtt derült ki és mi ekkor már megvettük a jegyeket és találtunk is korrekt fekhelyet magunknak, úgyhogy nem variáltunk.

A lényeg, hogy óriási segítség volt a srác, meg tudjuk értetni magunkat indonézül és már értek is sok mindent, de nyilván sokkal egyszerűbb és élvezetesebb volt így az itt töltött három nap. Ő egyébként most tanársegéd a helyi iskolában, úgyhogy gondolom a jövőben is ott lesz, ha valaki ideutazna. 

 

A falu főnökénél tudtunk megszállni, felesége nagyon jól főz, fejenként 100 ezer rúpiát adtunk nekik egy napra (a srác szerint ez még nagyon sok is volt – persze mondjuk tobelói szállásárakhoz képest – kaja nélkül nem sok). A szigeten a legtöbb házban nincs áram, se generátor, a mi házunkban volt generátor, este 7-től kb. reggel 5-ig, esténként az egész falu hozzánk járt telefont tölteni. :) A közeljövőben elvileg lesz majd áram, a kábelek ki vannak húzva az utcákon, és utolsó napunkon állították fel az első villanypóznát is.

 

Amit Dagasuliról tudni érdemes, hogy mindenki nagyon kedves, a gyerekek kíváncsiak, de azért félénkek (követnek, aztán elszaladnak), a három nap alatt nagyon sok helyi házába kaptunk meghívást, ilyet máshol ilyen számban még nem tapasztaltam, Malukuban sem.

 

A szigetek körül gyönyörűek a strandok, ezekről mutatok képet, mert tényleg nehéz leírni. A falvak nem strand előtt vannak, talán ezért is nincsenek teleszemetelve, sőt, a strandok nagyon tiszták.

A hajóbérlés is olcsóbb, mint Morotaion, itt 1 milliót fizettem két kb. fél nap hosszú kirándulásért illetve plusz egy transzferért Doi szigetre Dagasuliról.

 

Ha valaki Tobelóban jár és van néhány plusz napja, akkor nagyon ajánlom ezeket a szigeteket, óriási élményt nyújtanak. Visszafelé teljesen korrekt hajóval mentünk (ami Manadóból érkezett és ment Tobelóba, 80 ezer rúpiáért), kb. valóban 6 óra alatt, úgyhogy ennyi teljesen kibírható, nem kell 16 órát egy hajón szenvedni. :)

 

Engedjétek meg, hogy így a végén belinkeljem az itt készült videóm linkjét: 

https://www.youtube.com/watch?v=xbIzbehzvyY