Muszga Creative Commons License 2018.01.22 0 0 8163

Az a jó ebben az egészben, hogy senki sem szakiként kezdi a töltőtollas hobbit/hivatást/kinekmit, és a ebben a mai "kommunikációs aranykor"-ban elég sok hasznos információ elérhető a neten, tehát mindenki a maga tanfolyamának szervezője. És a videók tényleg hasznosak. Azt hiszem, minden, ami lényeges, már fent van, csak hiányolom a magyar hobbitársak tartalomszolgáltatását. Talán az önbizalom hiányzik. A Te videód az első, amit ebben a témában találtam, szóval üdvözlöm a cselekményt, s támogatom a további mozgóképeket! :-)

 

A sötét színű tollad, amit mutatsz, dugattyús töltésű (könnyen elérhető külföldi terminológiával egy piston filler), úgy hiszem, ez a töltési mechanizmus korábban elterjedtebb volt, de érdekes módon ma reneszánszát éli, persze csak a rajongók között. A csúcs tollak között sokan használják a technológiát, gondolok itt a Montblanc-ra vagy a Pelikan orom-modelljeire, de az elérhetőbb kategóriában is időről időre megjelenik, mint a már általam említett Twsbi esetében. A dugattyús töltésű tollaknál alapvetően a tisztíthatóság a fő kérdés, bár ezt ma már a szétszedhetőséggel orvosolják, adott esetben sajátos kis szerszámkészlettel, amit a tollhoz mellékelnek. Átlátszó testű tollak esetén az ember látja, mit kell kimosnia a tintatartályból, s hogy mikor tiszta az, nem átlátszó tollaknál ez maximum a kimosott víz tisztaságából kikövetkeztethető, ami számomra nem annyira komfortos érzés.

 

Bizonyos márkák, mint például a Parker is (de Lamyt és a japánokat sem kell félteni) saját szabványt használnak a patron vagy a konverter területén. Ez nem annyira szimpatikus vonás, de ők azt gondolják, könnyebben ragaszkodsz a márkához, ha már invesztáltál, gondolom én. De még az általam rendelt "nemzetközi" konverterek sem feltétlenül jók nemzetközi konvertert egyébként befogadó tollakba. Szóval itt tizedmillimétereken könnyen elcsúszhat az öröm, nincsen százszázalékos bizonyosság. (Pl. a Faber-Castell Loomba rendelt tizes csomagolású kínai konverter pofáraesést okozott.)

 

Én magam a töltőtoll írásban a golyóstollal szembeni könnyedséget, az érzést, és nem utolsó sorban a tinták sokszínűségét preferálom. Kézírásom elszakadt az iskolai folyóírástól, az egyetemi jegyzetelés sebessége nekem is betett. Örülnék, ha javíthatnék az írásképemen, de amíg én el tudom olvasni, addig nem fáj annyira.

 

 

 

Előzmény: Landsmann_ (8162)