Gibs Creative Commons License 2018.01.19 0 4 4366

Én 2016 márciusban jártam be Sri Lanka nagy részét magam vezette bérelt autóval. Első Európán kívüli balodali közlekedésű utam volt, rengeteg kalanddal, pozitívval  és negatívval egyaránt.

Akinek nincs kellő türelme és itthon is nehezen viseli a zsúfoltságot, az ne béreljen autót.

Általános tapasztalat, hogy- mint azt már többen megírták-a közlekedés nagyon lassú, óránként 20-25 km-nél többel nem érdemes számolni. Az országutak minősége változó, sok helyen van útépítés, ott még az előbb írt tempó sem tartható. Lakott helyeken kívül viszonylag jól lehet haladni, de a települések rendkívül zsúfoltak, pláne, ahol járda sincs. Ott az úttesten halad a gyalogos, a biciklis, motoros, tuk-tuk, a rengeteg autóbusz és teherautó és természetesen ez mind egyszerre, a te sávodban, veled szemben, de melletted, előtted, utánad is ugyanez a helyzet. Az első napok rémisztőek, aztán a folytatás ugyanolyan.

A látnivalókhoz vezető utak táblázása nagyon hiányos, vagy a pici táblákat nem lehet észrevenni a sok reklám táblától. Én rengeteg időt elpocsékoltam a keresgéléssel, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy kérjen vezetőt is a bérautóhoz, aki ismeri a helyi körülményeket és ha kifog egy rátermett vezetőt, akkor gide-ként is megteszi.

Csak egy példa a sok közül, amire nem lehet előre felkészülni és a GPS sem ér semmit:

Kandy-ba délután érkeztünk, a szállásunk egyik főút mellett van, seccperc alatt megtaláljuk-gondoltam én. Ámde az az utca délutánonként egyirányúsítva van négy sávon özönlik a forgalom-szemből. Kerülni kell, de merre? Kerigőztünk körbe-körbe, de mindíg szembe jöttek.No jó, menjünk messzebb és onnan visszaforgulva ráfordulunk a mi utcánkra. Elmentünk a vasútállomáson túl, igen ám de azt a szakaszt pedig ellenkező irányba egyirányusították délutánonként. Szóval annyit keringtünk, hogy közben besötétedett és még az eső is elkezdett zuhogni. Ilyen körülmények között, ismeretlen helyen a közlekedés meg tudja viselni az ember idegrendszerét. Szóval fogadjatok (szót) sofőrt is!

Előzmény: DoubleTheBee (4365)