Elminster Aumar Creative Commons License 2018.01.15 -1 0 7360

"És ennek az Ön által emberi értelemnek nevezett viccparádénak miben látja mindenkori előnyét par excellence az isteni intellektussal szemben?"

 

Én például abban, hogy meglepő módon az egyszerű ember mindennapi élete azután vált egyre kényelmesebbé és egyre biztonságosabbá, hogy a társadalomban visszaszorultak az egyházak szerepei és előtérbe kerültek a tudományok.

A vallásoknak és egyházaknak volt kábé tízezer éve, hogy az emberi életet jobbá tegyék. Ezalatt a tízezer év alatt elnyomás volt, rabszolgaság, éhínség és betegség, mindennapos gyilkolás, erőszak, háborúk gyakorlatilag folyamatosan.

Valami érdekes okból a - világháborúkat is beleszámolva - a XX. századtól drasztikusan lecsökkent az ezer főre jutó gyilkossági halálok száma! Egyre békésebben és egyre jobban élünk, mióta tudjuk, hogy milyen szabályok szerint működik a világ, benne az ember és a társadalom is. És ezt az eredményt 100-200 év alatt elérte a tudományos megközelítés. Hasonlítsd ezt össze a vallások hatalmának tízezer évével!

 

Röviden: a vallásoknak a történelem során soha nem volt a célja, hogy az emberi életet könnyebbé tegyék. A tudományoknak sem ez a célja, de mivel működőképes összefüggéseket tárnak fel, és mivel az emberek szeretnek könnyebben élni, használni tudják a tudományos eredményeket az élet könnyebbé tételére.

Előzmény: Törölt nick (7358)