[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.01.14 0 0 117

Az előzményként bemutatott Kodály-lemezről ma is bejátszottak a Bartók Rádió Hangfogó című műsorának végén, és az op. 4-es Kodály-szonátában félreismerhetetlen volt Várdai játéka, aki Würtz Klárával kiemelkedő felvételt produkált. Az előzőekre nem figyeltem, de a Hangtárból visszaidézhető az egész, és látom, a Szonatina is volt.

 

HOLNAP folytatódik a külföldön is divatos kamarakoncert fajta, amikor egy-egy kiemelkedő művész barátaival játszik, nálunk éppen Várdai István ("generációjának Várdaija" :) az alábbiakkal és a következő műsorban.

 

Eldar Nebolsin - zongora                                                   "... generációjának Richterje lehet"
Lars-Anders Tomter - brácsa
Alexandra Conunova  - hegedű

 

Ligeti György: Szonáta szóló csellóra, 1948-1953
Fryderyk Chopin: g-moll szonáta csellóra és zongorára, Op. 65, 1847
Dohnányi Ernő: C-dúr szerenád, Op. 10, 1902; hegedű, brácsa, cselló
W. A. Mozart: g-moll zongoranégyes, K 478, 1785

 

Telt ház lesz, mert jegyek szinte már csak a másodrendű oldalerkély-felső sorokba vannak.

 

Az ilyen baráti koncertek legizgalmasabbjai, amikor valamennyi játékos világhírű - vagy lett, ha visszatekintünk néhány év távlatából, - és ilyenkor az érdeklődés az egekbe szökik, mint volt az akkor már 71 éves legendás zongorista, Martha Argerich főszereplésével Athénban, 2012 márciusában. Három alkalommal, 4-4.000 hallgató előtt. Később a Lugano Fesztiválon is barátaival játszott, és minden  évben egy 3-CD-s albumban is kiadták előadásaikat. Az athéni előadás mintájára jött össze Baráti Kristóf és a vele együtt lassan világhírűvé vált társaság 2013. májusában (Várdai István, Fenyő László, Boldoczki Gábor, Farkas Gábor stb.), és a megnevezettek később is egészen kiemelkedőt nyújtva, díjakkal, díjazott lemezekkel tették és teszik emlékezetessé pályájuk egyes állomásait.

Várdai Pistivel a legemlékezetesebb ilyen másik koncert az volt, amikor a mások által is "álomtriónak" nevezett együttes a tavalyi Tavaszi Fesztiválon elkápráztatta a Zeneakadémia közönségét.

Közben már évek óta kitűnő barátok játszanak együtt Kaposváron a nyári fesztiválon, és ezek aztán néha összeállnak újabb baráti koncertekre, illetve az újabb alkalmakon alakulnak ki baráti zenésztársaságok. A már világhírű szólisták koncertnaptára nagyon sűrű, egymással ritkábban tudnak összejönni, de a meghatározó muzsikusok mindig újabb és újabb kiválóságokkal ismertetnek meg minket.

 

A fenti négyesből a vendéglátó Várdai és az idén lesz 59 éves norvég brácsista éppen 12 hónapja már játszott együtt a Zeneakadémián, amikor másik két kitűnő társukkal hasonló programmal léptek föl (szóló, kettős, hármas és négyes) nagy sikerrel. A mostani nagyon fiatal hegedűst és zongoristát még nem ismerem, tehát rájuk is igaz a korábbi megjegyzésem, miszerint lesznek még ők ismertebbek, fognak máskor is együtt játszani.

 

Az egyik különlegesség a monumentális Ligeti-szólószonáta lesz, amiből a dialógust egy másik (ma is még csak 24 éves magyar lány játssza) - mintaként.

Ugyanez a tétel egy másik magyar fiatallal..., és a teljes mű a kitűnő svéd Korányi Jakabbal!

 

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (116)