advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.01.13 -2 3 317119

Nem támadták meg őket. Hadat üzentek - mivel a korábbi, lengyelekkel megkötött védelmi egyezmények erre kötelezték őket (és már előtte is túl sokszor bújtak ki alóla). De támadni - akkor is a németek támadtak. A németek támadták meg Franciaországot is. Nem fordítva. 

Egyébként meg Hitler pont arra számított, hogy keleten akármit csinál, a franciák-britek majd morognak, de végül beletörődnek. Csak éppen ennek soha nem lett volna vége, és ha nem lennél kemény vonalasan elfogult - akkor ezt te is tisztán látnád. Elnyelték volna Lengyelországot, kis rákészülés után végül megtámadták volna az oroszokat - és ha az véletlenül jól sült volna el (nem lett volna teljesen lehetetlen) - akkor már olyan gazdasági háttérrel rendelkeztek volna, hogy pár évi további fegyverkezés után jöttek volna végül a franciák úgyis, és talán akkor már egy partraszállásra is képesek lettek volna, és jöttek volna a britek is. Európa az Uralig náci uralom alá került volna, és az USA sem lett volna képes kiverni többet őket - meg sem próbálta volna.

Tudom, hogy szerinted ez hülyeség - csak éppen minden tény errefelé mutat. A britek is azért döntöttek végül úgy, hogy a szövetségesi megállapodásuknak megfelelően hadat üzennek - mert ők is így látták a jövőt. A konfliktus Hitlerrel elkerülhetetlen lett volna, és később csak még erősebbé válhatott volna.

 

Az oroszoknak meg azért nem üzentek hadat Lengyelországért - mert nem lett volna értelme. Nem voltak hülyék, tisztában voltak azzal, hogy semmi értelme sem lett volna, számukra még a németek is kérdéses legyőzhetőségű ellenfélnek minősültek, az oroszok meg - túl a németek uralta területeken ab ovo elérhetetlenek voltak. Ráadásul mindenki számított arra, hogy Hitler és Sztálin végül úgyis egymásnak esnek. Reálpolitikusok meg nem lépnek meg visszavonhatatlan súlyú, ugyanakkor értelmetlen, haszontalan lépéseket, például nem üzennek hadat valakinek, akinek ártani pillanatnyilag úgysem tudnak, a tevékenysége igazándiból meglehetősen közömbös, ugyanakkor még nagy szükség lehet rá később szövetségesként. Vagy ha nem is - de az ellenség ellenségeként...

Előzmény: alsószéleközepe (317111)