Chik Fan Creative Commons License 2018.01.13 0 1 22408

Tisztelt gyalog.galopp!

 

Engedd meg, hogy kifejtsem a véleményem.

„…igen körülményes és energiaigényes fenntartani az egyenletes hőelosztást.”

90 cm magasságban? Ugyan már!
Az energia igényről:
Egy 80 x 80-as 12 V ventilátor 1,8 W-ot fogyaszt, de legyen ez gavallérosan 2,5W!
Az én gépemben 4 db üzemel ezekből. Összesen tehát 10 W. Üzemeljen 22 napot egy keltetés során.
Akkor a fogyasztása: 22 nap x 24 óra  x 10 W = 5,28 kW. Ami 177 Ft. az Eonnál 2018-ban!
Szerintem a te nagy ventilátorod sem fogyaszt kevesebbet!
A levegőrétegződés miatt valóban a minél laposabb kivitel lenne az üdvözítő, de azért nehogy feladja már a leckét 1m magasságban megforgatni a levegőt!

Minek a csilivili pid vezérlés, ha az egyes szintek között az elégtelen légáramlás miatt akár 1C fok különbség is felléphet?

Létezhet ilyen gép, de akkor ott valami nagyon el van cseszve!
A lakásom belmagassága 2, 7m. Még sincs a szobában 3 foknál több különbség, pedig most télen nem használok ventilátort. Egy átlagos hűtőszekrényben pl. a nálam lévő 160 literesben 90 cm a belmagasság. Ez harmada a szobám belmagasságának.
Tehát légkeverés mellett a szintenként 1 Co igen erős túlzás!

Én ellenálltam a hűtőszekrény kísértésének és a dobozomat 25-ös kemény nikecellből készítettem.

Szíve joga mindenkinek! Azt használ mindenki, amit szeretne, vagy amit jónak gondol, vagy ami éppen a rendelkezésére áll. A lényeg, feleljen meg az elvárásoknak.

Gondolok itt az „alkotó” elvárására, de gondolok itt a tűz-, vagyon-, érintésvédelmi, stb-stb előírásokra is. Nem utolsó sorban egy keltetőgéppel szemben támasztott elvárásnak is.
Az sem árt, ha az asszonynak is tetszik! Ne lépjen fel a „..be ne hozd, mert kivágom effektus”!

A dekor box 2,5 mm vastag légkamrás műanyag lemez, könnyen vágható, ragasztható, tisztítható, kb 1500 Ft/m2. Sok lenne?

Igen! A kidobásra ítélt hűtő ingyen van és legalább ilyen könnyen tisztítható és pontosan annyi munka van vele a továbbiakban, mint a te dobozodba beszerelni a szükséges cuccokat.
Persze ha valakinek ez tetszik és időt, pénzt, fáradságot áldoz rá,…miért ne!
Ere mondják: Kinek a pap,….

A fűtésről.
A lehető legkisebb tömegű, de a lehető legnagyobb felületű fűtőtest lenne a legalkalmasabb. Ehhez az ún.”cekász” áll a legközelebb. Különféle okokból mégsem terjedt el a használata.

 Az aránylag nagyobb tömegű fűtőtest sem akadály manapság. Írtam már többször is, a kis hiszterézissel,  vagy a PID szabályozó elvvel működő szabályzókkal el lehet azt érni, - még relatíve nagyobb tömegű fűtőtest esetén is – hogy a fűtőtest felvegyen egy viszonylag állandó hőmérsékletet, ami pontosan fedezni képes a rendszer hőveszteségét. Ezek a szabályzók képesek gyorsan reagálni a környezeti változásokra és nem engedik túlzottan felmelegedni, vagy lehűlni a fűtőtestet. Így nem, vagy alig észrevehetően fog hőlengés fellépni.
Ezért kell a „csilivili” szabályzó!
Ha neked a csőfűtés az üdvözítő, használd azt!
A forgatásról.

Valóban kissé mostohagyerek, de hobbi, vagy háztáji célokra keltetve sokan kézzel forgatnak. Az automatizálást ott igénylik jobban, ahol kevés az idő a keltetőgéppel törődni, vagy nagy tömegben akar valaki keltetni. Persze kényelmi szempont is lehet az automata forgató.
Ha üzletet látsz a tojásbölcsőkben, miért nem gyártod?
Én például - többek között - azért sem foglalkoznék vele, mert ahány háztáji keltető, annyiféle méret! Illetve még több, mert van fürj, tyúk, kacsa, liba, strucc, stb stb tojás. Ezek mind más-más bölcsőt igényelnek.
Ha standardizáltak lennének a gépek, akkor ez plusz üzleti lehetőség volna, de a barkácsolt gépeknél az összevissza méretek miatt hátrány.
Így egy-egy típusra nem biztos, hogy lenne kellő igény. Jobban megéri komplett gépet gyártani, ahogy tapasztalhattad is.
Hűtőgépből is lehet jól működő gépet építeni! De való igaz, nem csak abból.
 Ha biztosítani tudjuk a sikeres keltetéshez szükséges feltételeket a gépben, akkor másodlagos szempont lesz az, hogy most hűtőgép vagy egyéb a kiindulási alap.
Ha nem tudjuk a gépben biztosítani a keltetéshez szükséges komfortot a tojásoknak, akkor készülhet az akár gyémántberakással, az a gép akkor is egy használhatatlan vacak lesz!

Előzmény: gyalog.galopp (22407)