gyalog.galopp Creative Commons License 2018.01.13 0 0 22407

Tisztelt Hölgyeim, és Uraim!

 

Egy évvel ezelőtt fogtam hozzá a saját keltetőm építéséhez, szépen össze is gyűjtöttem hozzá lényegében minden anyagot, de mégis megakadtam, vagy inkább elcsúsztam egy banánhéjon.

Átnézve rengeteg anyagot, kiderült azon a banánhéjon nem csak én csúsztam meg, másnak sem sikerült megfelelő megoldást találnia.Nekem legalábbis nem tetszett.

Tíz év fórumozás ide, vagy oda, maradt 3 olyan terület, amin bőven lenne még mit megbeszélni.

 

1. Doboz. A fórumban meglepően elhanyagolt, alul értékelt téma. A szekrényes keltetők esetében mindenki magától értetődőnek tartja a " végy egy kidobott hűtőszekrényt " indulásnak. Pedig nagyon nem jó, kifejezetten rossz indulás. A hűtőszekrényben , mint toronyszerű építményben igen körülményes és energiaigényes fenntartani az egyenletes hőelosztást. Minek a csilivili pid vezérlés, ha az egyes szintek között az elégtelen légáramlás miatt akár 1C fok különbség is felléphet? Persze, cserélgetjük a tálcákat, akkor má tegyünk be egy petróleum lámpát fűtésnek, az még olcsóbb.

Ha vesszük a fáradságot és kinyitjuk a konyhai sütőnk ajtaját, azt látjuk, hogy annak keresztmetszete fekvő téglalap ( kb. 4:3 arány) alakú, a légkeverő ventilátor lapátjai nagyok, három sütőszintet is átfognak, és pont középen van, hátul.

Tehát, ha már hűtőszekrény, akkor én biztosan az oldalára fektetném.

 

Én ellenálltam a hűtőszekrény kísértésének és a dobozomat 25-ös kemény nikecellből készítettem, és kívül belül beborítottam dekor box lemezzel. A dekor box 2,5 mm vastag légkamrás műanyag lemez, könnyen vágható, ragasztható, tisztítható, kb 1500 Ft/m2. Sok lenne?

A doboz 110 literes, a (sütő) ventilátor oldalt van elhelyezve, három tálcaszint, kb 40dbtojás/ tálca. A tervek szerint a tálcákat  ki-be csúsztatással egyetlen központi mozgató mechanizmushoz lehet csatlakoztatni, vagy leválasztani.

 

2. A fűtés. Állandóan visszatérő téma a mivel fűtsünk. Egy 50-150 literes doboz fűtéséhez megfelelő vezérlés mellett 150-300 W -os fűtőtest bőven elég. A csőfűtőtestek nem hiszem, hogy többe kerülnének, mint pl. az izzólámpák és foglalatok összessége.

Egy 300 W-os csöfi egy 100-150 l-es dobozban örök életű lehet, még a sima relé is jól bírja, ellenben a valamilyen hősugárzókból kiberhelt, 1-1,5 kW-os fűtőtest, ha elszabadul ilyen kis térben, nagyon csúnya dolgokra képes. Nem kell mindig felfedezni a tyúxarban az X-et, csöfi és kész.

 

3. A banánhéj. A tojások forgatásában a tíz év fórumozás sem hozott áttörést, háztáji berkekben nincs igazán elegáns megoldás. Én itt akadtam el, még mindig. Van egy 4 W-os 1/200 fordulatú motor, ami akár 100-120 tojást is tudna billegtetni.  A gyári megoldásokban ponthegesztett, huzalból készült tojásbölcsők vannak, ami a lehető legjobb megoldás, csak mi amatőrök eszköz híján nem jutunk hozzá. Próbáltam megvásárolni a gyárit, de miután kiderült, hogy nem alkatrész utánpótlás, hanem új gép, hirtelen elfogyott ... Nem haragszom rá, végül is igaza van , ami nekem hobbi, neki kenyér.

 

Néhány tucat tojásbölcső legyártása egyetlen iparosnak sem érné meg, vagy mi nem tudnánk kifizetni, De , ha többen is keressük, akkor valószínűleg találnánk valakit, aki lát benne lehetőséget. Szerintem nem néhány tucat, hanem több ezer darabról lehetne szó. Ma már nincs távolság, tökmindegy, hogy az ország mely pontján él valaki.