Bosanac Creative Commons License 2018.01.12 0 0 34887

Igen-igen hasznos információk a hegyvidéki közlekedésről:
https://www.facebook.com/kataapartmanok/posts/1628316973893061

 

És itt nem csupán a télre kell gondolni, hanem arra is, hogy mindez egy erős zivatar, felhőszakadás esetén máskor is bármikor előfordulhat.

 

Tavaly szeptember elején - kora reggel, egy igen erős éjszakai esőzést követően - ereszkedtünk le Zabljak felől a Piva kanyonhoz, Pluzine-hez,  https://goo.gl/maps/8Y7Wco6KDWB2 majd innen az M18-on mentünk tovább Bosznia-Hercegovina (Hum/Brod) felé.

Végig az úton, szinte kivétel nélkül mindegyik alagút bejáratánál/ kijáratánál sziklaomlások voltak láthatók: Az éjszakai eső kisebb-nagyobb köveket mosott rá az útra az alagútbejárat fölötti sziklákról.

A különbség az abszolút mellékút és az abszolút főút között csak annyi volt, hogy a mellékúton - lévén, hogy aznap reggel vélhetőleg mi voltunk az első autó - nekünk kellett kiszállni és arrébb rakni a nagyobb - és/vagy már nem kikerülhető - köveket, míg a Piva kanyonban, az M18-on már korábban megtették ezt helyettünk más autósok.
Egy félretolt, betört szélvédőjű autót is láttunk - elképzelhető, hogy éjszaka kaphatott egy követ.


Pluzine-ben reggel 8.30 körül tankoltunk - éppen ekkor indult el innen - ráérősen, gondolom a reggeli kávé után - a STRABAG úttisztító különítménye: Egy kisteherautó 3, lapáttal felfegyverzett munkással. A tankolást követően utol is értük őket - éppen a legelső alagútbejárat kőomlását lapátolták el ráérősen. Gondoltam is, hogy mire ezek végig érnek ezen https://goo.gl/maps/SyyUYfMW7KU2 a 24 km-en, hát lemegy a nap.
Gyakorlatilag a BIH/CG határig végig sziklaomlások nyomai voltak az úton, amiket az autósok jobbra-balra kerülgettek. Szerencsére belül az alagutakban nem volt probléma.
"Hab volt a tortán", hogy egy ideig - láthatóan semmi okkal - a CG oldali határon is szünetelt az átutazók "kiszolgálása", így itt is egy újabb fél órát vesztettünk.
A boszniai - egyébként is "horror" - Hum - Brod útszakasz csak annyival volt "jobb", hogy itt - a más kőzetnek/környezetnek köszönhetően - a kőomlások sárral együtt zúdultak az útra és itt már több helyszínen, kb. tucatnyi munkás dolgozott a "romeltakarításon", láthatóan régóta. Majdnem biztos vagyok abban, hogy pár órával korábban ez az útszakasz személyautóval járhatatlan volt.


Azért idézem Kata apartmant:
"Ezzel a poszttal nem az a célom, hogy elriasszalak benneteket, hanem az, hogy legyetek körültekintőek az utazás napjának és az útirány kiválasztásában is."

Szóval nagy esőben / nagy eső után is csak igen óvatosan közlekedjetek a hegyvidéki utakon.