Törölt nick Creative Commons License 2018.01.06 0 0 149

Válaszolok majd a korábbi nekem írt hsz-edre is, de meg akartam várni, mit írsz Tivadar megváltással kapcsolatos kérésére.

 

A vallások és felekezetek nem igazán vannak dobogós helyen nálam sem.

 

Ha ez így van, talán nem botránkoztatlak meg túlságosan a következőkkel:

 

Ezt írod:

 

Én ennek kapcsán csupán arra gondoltam előző hsz.-omban, hogy ha valami őrültnagy bűntudat gyötör, és noha megbántam, amit csináltam, de nem tud megnyugodni a lelkem, akkor szerintem ebből a földi pokolból csak abba az irányba van kiút, ha tudom, elhiszem és érzem, hogy maga a világot teremtő Isten, akarom mondani az Ő Jézusa már fizikálisan is elszenvedte helyettem a brutális büntetést!

 

Előrebocsájtom - és ez lehet, hogy sokakat megbotránkoztat -, személy szerint nem hiszem, hogy ez történt. Még ha alapvetően a magam részéről elismerem/elhiszem Jézus létezését és működését, a "bibliában" írtakkal kapcsolatban azt gondolom, sok átírás, hozzáköltés, átértelmezés lehet benne, és sok olyan elem is, mely legendákon alapul. De ez csak zárójelben.

 

Amire kíváncsi volnék, ha nem hinnél abban, hogy "isten" büntetése jár helytelen cselekedetekért (amiket bűnnek hiszel), akkor is gyötörnéd magad a korábban elkövetett "bűneidért"? Szerinted - emberi józan ésszel - van értelme büntetni valakit olyasmiért, amiről tudja, hogy helytelen volt, megbánta, és e megértése, belátása, megbánása folytán nem tesz újra ilyet? Továbbmegyek, szerinted van értelme büntetni magadat folyamatos gyötrődéssel, önostorozással olyasmiért, amiről beláttad, hogy helytelen volt, valóban megbántad, és nem teszed többé?

 

 

Előzmény: nemkelltabu (142)